DRŽAVNI TAJNIK ‘Za stradale u potres izgradit ćemo 500 kuća u godinu dana, prvi će useliti na proljeće‘

13.10.2021. 10:48:00

Gordan Hanžek izjavio je da između 28 i 29 posto ukupno pregledanih kuća ne zadovoljava uvjete obnove

Zima je pred vratima, a mnogi će je na potresom pogođenoj Banovini dočekati u kontejnerima. Obnova je počela, ali ne onim tempom koji priželjkuju oni koji su ostali bez krova nad glavom.

Gordan Hanžek, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u emisiji Studio 4 HTV-a rekao je da slijedeći dobre primjere iz drugih zemalja koje su bile pogođene potresom - Japana i Italije, saniraju ono što je naizgled najlakše, a to je nekonstrukcijska obnova.

- Sada smo na 700 kuća, velik je odaziv stradalnika potresa, imamo 7400 prijava. Pokušavamo animirati građevinski sektor gdje je manjak radne snage, ali taj segment je pokrenut i mislim da ćemo druge godine u ovo doba biti gotovi s tim dijelom obnove.

Istaknuo je i da je 38 posto svih stradalnika koji žive u kontejnerima iz zelenih naljepnica.

- Na taj način smanjujemo broj kontejnera i radimo kvalitetnu pripremu one obnove koja je svima zanimljiva, a to je izgradnja zamjenskih višestambenih zgrada, zamjenskih obiteljskih kuća i priprema za konstruktivnu obnovu, rekao je.

Hanžek je istaknuo da su od 7400 prijava pregledali 2500 kuća.

- Između 28 i 29 posto ukupno pregledanih ne zadovoljava uvjete obnove. Jedan manji broj - 1/4-1/5 - oni su koji su s naknadim potresima doživjeli dodatna oštećenja i prelaze u konstruktivnu obnovu, a jedan dio ne zadovoljava uvjete prebivališta ili šteta nije od potresa, rekao je i dodao kako računaju da će biti potrebno obnoviti oko 5500 kuća.

Kad je riječ o trošku, rekao je da je na 700 obnovljenih kuća trošak 44.000 kuna. Oko 6000 kuna participira projektna dokumentacija, atest dimnjačara, operativni koordinator, a ostalo su radovi.

Osvrnuo se i na građevinske tvrtke. Rekao je da je u građevinskom sektoru manjak radne snage, ali da to nije fenomem RH, nego Europe. Također, istaknuo je i da je važno uzajamno povjerenje.

- Imamo povjerenje građana, a s druge strane imamo povjerenje tvrtki. Većina radi kvalitetno i dobro, ali uvijek ima problema. Neki se javljaju na natječaj, a nemaju dovoljan broj radnika ili ne mogu preuzeti posao, a neki za vrijeme samih radova odustaju i to najviše boli građane kod kojih se radi, rekao je i istaknuo da neće imati milosti jer će ići u raskidanje ugovora.

- Odnos uzajamnog povjerenja i profesionalni pristup mora biti prisutan kod svih strana, naglasio je.

- Uvodimo i 6. program, to je mogućnost kupnje postojećih stambenih objekata. Na tom području velika je depopulacija. Velik je broj praznih i kvalitetnih stambenih objekata i počeli su nam se javljati vlasnici agencija. To ćemo nuditi stradalnicima jer je nepotrebno graditi nove kuće dok postojeće zadovoljavaju uvjete obnove, rekao je Hanžek.

Dodao je da je konstrukcijska obnova najsloženija.

- To su kuće, obiteljske i višestambene zgrade koje su označene žutim i crvenim naljepnicama gdje neće biti izgradnje zamjenskih objekata. Svaka kuća bit će pregledana i puno je zahtjevniji pristup nego u nekonstrukcijskoj obnovi. Očekujemo i veće troškove, oko 200-250.000 kuna prosječno po kući. Taj dio obnove zadirat će i u komoditet vlasnika jer će tražiti da ne žive u tim objektima koji će se obnavljati, rekao je, te dodao da će se ljudima omogućiti alternativni smještaj.

Istaknuo je i da su vrlo blizu izgradnji prve kuće.

- Definirali smo dva modela obiteljskih kuća, koje će se graditi ovisno o broju članova kućanstva. Jedan poštuje tradicionalnu arhitekturu, a drugi je urbana arhitektura. Svaki stradalnik moći će odabrati jedan od ta dva modela. Sedamdeset i devet poslovnih subjekata iskazalo je interes, a 49 gospodarskih subjekata je dostavilo ponude. Sad smo u procesu evaluacije.

Hanžek je rekao i da je podneseno 1035 zahtjeva za zamjenske obiteljske kuće te da računaju da će u godinu dana moći napraviti više od 500 kuća.

- U 11. mjesecu očekujemo prve ugovore i početak radova, istaknuo je.

A na pitanje kada će se ljudi moći useliti u svoje nove domove, Hanžek je rekao da će se veći broj stanovnika moći useliti početkom proljeća.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Jutarnji HR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.