Dubrovčani danas slave svoj ‘crni petak’: Obilježava se Dan branitelja

06.12.2023. 09:03:00

HEROJSKA OBRANA GRADA

U srijedu Dubrovčani s ponosom odaju počast braniteljima i civilima te obilježavaju 32. obljetnicu herojske obrane grada u Domovinskom ratu. Na ‘crni petak dubrovački’, 6. prosinca 1991., srpsko-crnogorski agresor pokrenuo je sveopći napad na grad, s najžešćim napadima na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ i povijesnu jezgru, obilježene hotelom Belvedere te naseljima Nuncijata i Sustjepan, piše Dnevno.hr.

Posebno se ističe događaj kada su branitelji u tvrđavi Imperijal zatražili otvaranje vatre na vlastitu tvrđavu, što je rezultiralo prisilnim povlačenjem agresora uz velike gubitke. Unatoč odvažnoj obrani, 19 civila i branitelja izgubilo je život, a 60 ih je ranjeno tog kobnog dana.

Križni put

Tijekom Domovinskog rata, Dubrovnik je pretrpio velike gubitke s više od 300 poginulih branitelja i civila, te je više od 30 tisuća stanovnika prisiljeno napustiti svoje domove. Ovogodišnje obilježavanje započelo je 3. prosinca križnim putem na Srđu i prikazivanjem dokumentarnog filma “Ljudi od mora”.

Program obuhvaća niz događanja kojima se odaje počast stradalima, uključujući izložbu o 15 godina djelovanja Muzeja Domovinskog rata, predavanje o iskustvima hrvatskih branitelja, položene vijence diljem Dubrovnika, otvaranje Spomen sobe poginulim braniteljima te koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klape sv. Juraj HRM.

Svečani program

Središnji dio današnjeg programa uključuje počast na groblju Boninovo, muslimanskom groblju, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, te kod Križa na Srđu, uz sudjelovanje djece osnovnih škola i gradske glazbe u mimohodu na Stradunu. Odat će se počast pomorcima i braniteljima stradalim na moru, a na groblju u Sustjepanu braniteljima tog dijela grada. U atriju palače Sponza bit će otvorena izložba „Hrvatski školski brod Jadran 1933.-2023. – matična luka Split”.

Današnji program završit će misom zadušnicom u dubrovačkoj katedrali, 3D mappingom stradavanja festivalske palače te koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade. Niz događanja nastavlja se u narednim danima, uključujući prikazivanje filma “Tuđman: neispričana priča”, predstavljanje monografije Suada Ahmetovića i serpentinama Srđa u utrci stazom ‘deva’.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:mdrd.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.