DUMBOVIĆ OŠTRO O CRVENOM KRIŽU: ’Na računu imaju novce, a tvrde da mogu pružiti topao obrok za 500 ljudi, nama treba njih 15 tisuća’

06.01.2021. 10:40:00

GRADONAČELNIK PETRINJE

Darinko Dumbović gradonačelnik Petrinje gostovao je u emisiji HRT-a, Studio 4. Upitan zašto ne prisustvuje sjednici Stožera za obnovu od potresa odgovara: “Ja nisam dobio nijedno rješenje, bilo šta, niti poziv. Osim prvog poziva kada je došao gospodin Medved i ne znam šta se dešava. Ako je to stožer  van dometa mene kao gradonačelnika, onda ok, to su valjda takve odluke”.

“Deset posto Hrvatske zna moj broj i zovu me svi. Ako ima potrebe oni me zovu, a očito nema potrebe. To je takva politika, oni odlučuju”, dodaje.

Informacija, komunikacija i realizacija, rekao sam. Ako gradonačelnik nije na stožeru, ne drugi, treći, peti, nego prvi. Onda je stožer sam sebi svrha. Komunikacija onda već danas očito puca ako mene nitko nije pozvao”, govori.

Osvrnuo se i na razgovor koji je vodio s premijerom Andrejem Plenkovićem jučer, a kojem je već ranije rekao kako očekuje veliku novčanu pomoć i to što prije.

“Otvorena su pitanja bila, korektni razgovori, korektna komunikacija. Znamo da smo do sada improvizirali, narod ne čeka improvizaciju gledajući na obnovu života, na elementarne potrebe koje građani očekuju, a to je topao obrok. Ja sam i o tome pričao jučer, da moramo imati logistiku koja će biti u epicentru potresu i u epicentru problema”, rekao je.

“Ja mislim da smo za sada sve potrebe koje smo imali riješili na dobar način. Sve dalje je improvizacija. Ovdje treba kuhinja iz koje će topli obrok dobiti ne pet tisuća ljudi pod uvjetima po kojima nisu u onim hajdemo reći u zdravstvenim standardima. Recimo ono na Trgu hrvatskih branitelja ne može opstati. Može opstati još jedno tri, četiri dana i poslije toga moramo napraviti lokaciju u kojoj ćemo imati distribuciju u kojoj ćemo kuhati recimo 15 tisuća obroka. Pa da onda mi gradovi, sela i mjesni odbori imamo ambulantnu dostavu da ljudima od kojih se neki još uvijek u autima, koji nemaju rješenje za topao obrok”, ističe.

Upitan o komunikaciji i suradnji s Crvenim križem govori: “Crveni križ su dobili na račun Petrinje, Gline i Siska, 36 milijuna kuna. I jučer sa mojom zamjenicom je prvi čovjek Crvenog križa rekao da oni imaju uvjete da na tri lokacije pripreme hranu za 500 ljudi. Nama treba 15 tisuća. Znači u ovom trenutku najveća je odgovornost n Crvenom križu. U ovom trenutku, u ovoj državi, tko treba prvi pasti onda je to Crveni križ”, rekao je.

“Jasno ako cijeli svijet zna da su otvorili račun i dobili 36 milijuna. Ako oni ne znaju ljudima organizirati topao obrok onda neka hitno daju novac da mi onda ovdje napravimo logistički centar da kuhamo za sve ljude hranu. Crveni križ je to napravio. Povukli su se. I od Crvenog križa gore nema ni C jer prije par dana naša predsjednica je bacila jaknu Crvenog križa. Onda znate kakva je situacija. Neka to riješe u Crvenom križu ili u stožeru. Ako mene ne zovu, onda ću ja poslati poruku putem medija”, zaključio je.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Izvorni autor: Matea Vidić/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.