Dvogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške preminula od teških ozljeda, unatoč naporima liječnika iz Klaićeve bolnice

04.04.2021. 16:09:00

Dvogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške, koja je prije nekoliko dana dovezena u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu s teškim ozljedama, nažalost je preminula u nedjelju, izvijestili su iz bolnice

''S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvjestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerma i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru'', kaže se u priopćenju iz bolnice, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, djevojčica je s teškim ozljedama dovezena u Klaićevu u srijedu, a odmah se posumnjalo da je bila pretučena. Imala je teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave, osobito na koži, a po tijelu su bile vidljive i ozljede veće starosti, što je ukazivalo na sustavno fizičko zlostavljanje. Djevojčica je bila priključena na respirator, ali ozljede su bile preteške i prognoze nisu bile ohrabrujuće, tako da je unatoč trudu liječnika iz Klaićeve preminula.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac ispitani su u subotu u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Određen im je istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Roditelji su djelomično priznali krivnju za teške ozljede svoje dvoipolgodišnje kćeri koja je i dalje u kritičnom stanju. Zbog tog slučaja, kojim se mjerodavni centar za socijalnu skrb bavi već treću godinu, smijenjen je njegov ravnatelj. A to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno i ostavljeno kod bioloških roditelja, usprkos službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

Prema informacijama iz policije, otac je i prije bio sankcioniran zbog nasilja u obitelji. Nije bio nasilan prema djeci, bio je nasilan prema supruzi.

'Kaznenim zakonom previđene su kazne od jedne do osam godina za djelo u kojem su nastale ozljede djeteta. U slučaju smrti ići će se na prekvalifikaciju kaznenog djela na kazeno djelo teškog ubojstva', rekao je u petak policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske Damir Brezić.

Izvor: tportal.hr/Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izvorni autor: V. Mo

Autor: