Eksplozije potresaju područje ruske zračne baze na Krimu

09.08.2022. 18:18:00

Jedna je osoba poginula, a više ih je ozlijeđeno u nizu velikih eksplozija koje su u utorak potresle područje ruske vojne baze na anektiranom ukrajinskom poluotoku Krimu, priopćile su lokalne vlasti.

Na snimci s mjesta događaja vide se veliki stupovi dima koji sukljaju u zrak. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je eksplozije izazvalo detonirano zrakoplovno streljivo, izvijestili su ruski državni mediji RIA Novosti.

"Oko 15:20 nekoliko zrakoplovnih streljiva detoniralo je na području uzletišta 'Saki' u blizini naselja Novofedorivka", navodi se u priopćenju ministarstva, prenosi RIA Novosti.

Ranije u utorak Konstantin Skorupsky, ministar zdravstva Republike Krim, rekao je da je pet osoba ozlijeđeno nakon eksplozija. Nije jasno je li poginula osoba među onima za koje se ranije izvješćuje da su ozlijeđeni.

Na mjesto eksplozije poslane su ekipe hitne pomoći i zračna ambulantna vozila, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Rusija je 2014. anektirala Krim od Ukrajine i smatra Krim dijelom svog teritorija. Kijev i njegovi saveznici ne priznaju aneksiju i smatraju poluotok ukrajinskim teritorijem pod ruskom okupacijom.

Oleg Kryuchkov, savjetnik šefa krimske regije, potvrdio je da se nekoliko eksplozija dogodilo u blizini sela Novofedorivka.

U izjavi objavljenoj na njegovom kanalu Telegram kasnije poslijepodne, Kryuchkov je rekao da je oko 30 ljudi koji žive u blizini evakuirano iz svojih domova nakon eksplozija, te da je oko perimetra aerodroma postavljen zračni kordon.

Sergej Aksenov, šef takozvane Republike Krim, rekao je "Otišao sam na lice mjesta u selu Novofedorivka, okrug Saki. Okolnosti se razjašnjavaju."

Rekao je da je na mjestu nesreće bilo "raspršenih fragmenata" i da ekipe hitne pomoći rade na licu mjesta.

“Poduzete su mjere za postavljanje kordona u zoni od 5 kilometara: ograde, posade prometne policije i pješačke patrole kako bi se spriječile ozljede lokalnog stanovništva”, dodao je.

S ukrajinske strane nije bilo riječi o mogućim napadima na tom području. Nije poznato da je Ukrajina napala područje Krima od početka ruske invazije.

Eksplozije su se dogodile samo nekoliko sati nakon što je ukrajinska vojska izvela ono što je izgledalo kao njihov najdublji napad do sada na područja pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini u blizini poluotoka Krim.

Serhii Khlan, savjetnik čelnika civilne vojne uprave Kherson, rekao je u utorak na ukrajinskoj televiziji: "Jutros su stigle dobre vijesti, došlo je do vrlo snažne detonacije u regiji Henichesk."

Henichesk se nalazi u južnoj regiji Herson i oko 200 kilometara (125 milja) od najbliže ukrajinske linije fronta.

Khlan je sugerirao da je meta bila na željeznici između Heničeska i Melitopolja.

"Još uvijek čekamo službenu potvrdu naših oružanih snaga, iz Glavnog stožera, ali to su vrlo ugodne vijesti. Detonacija se čula tijekom 1,5-2 sata na ovoj željezničkoj stanici, koja povezuje Krim i Melitopolj", rekao je.

Stvaranje kopnenog koridora koji povezuje Krim s Rusijom kroz okupirana područja u južnoj i istočnoj Ukrajini bio je jedan od ciljeva ruske invazije.

Moskva je u lipnju rekla da je postigla taj cilj i da je ruska vojska "obnovila" 1200 kilometara (745 milja) željezničkih tračnica i otvorila ceste kako bi se omogućio "punopravni promet" između Rusije, regije Donbas u istočnoj Ukrajini i Krima, poluotok koji su ruske snage anektirale iz Ukrajine 2014. Opskrba vodom kroz Sjevernokrimski kanal -- žilu kucavicu za Krim -- također je nastavljena, rekao je ruski ministar obrane, Sergej Shoigu.

Izvor: edition.cnn.com/Foto: edition.cnn.com

Izvorni autor: edition.cnn.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.