ENERGETSKA KRIZA Koliko Hrvatska proizvodi plina i kakvi su planovi Ine s novim bušotinama?

07.02.2022. 09:40:00

Četvrtinu hrvatskih potreba zadovoljava hrvatski plin. Trošimo 2,6 milijarde kubika, a 0,6 milijardi proizvodimo. I ne proizvodimo plin za kućanstva, nego za industriju. Kad bismo pak bili toliko željeno samodostatni, vjerojatno ne bismo imali nižu cijenu plina, ali bismo možda imali nešto nižu samopercepciju građana o čistoj i netaknutoj zemlji.

Energetski analitičar Ivan Brodić kaže da se cijena plina definira u odnosu na burzu.

"Jedna burza je u Groningenu u Nizozemskoj koja je referentna za nas, druga je u okolici Graza u Austriji. To su dvije burze koje sada bilježe rekordne cijene plina zbog geopolitičkih rizika, vezano uz njih se definira cijena na hrvatskom tržištu. Čisto sumnjam da bi netko propustio zaraditi", pojašnjava Brodić za Dnevnik.hr.

INA proizvodi hrvatski plin. Plina ima - što uskladištenog, što neiskopanog - na sjeveru i jugu Jadrana, u središnjoj Hrvatskoj, Podravini, Slavoniji... Koncesiju za bušenje u Hrvatskoj dobila je i kanadska plinsko-naftna tvrtka. Uz jedino skladište plina Okoli, u središnjoj Hrvatskoj, još jedno bi stručnjaci pozicionirali na istoku ili zapadu.

Davor Štern, energetski stručnjak kaže: "Nedostatak investicije u području stvaranja novih skladišta plina - mi imamo jedno skladište plina, a govori se da smo drugo trebali oko Feričanaca napraviti, i moglo se i područje sjevernog Jadrana, plinska polja sjevernog Jadrana isto tako pretvoriti u skladište plina".

Na sjevernom Jadranu je, uz 19 plutajućih platformi, radila i Ivana D, koja je INA-i donosila 5 posto ukupne proizvodnje plina. Potonula je 2020. Još je dolje. Možda neće ni biti izvučena, nego zatrpana.

Brodić naglašava kako je važno da je bušotina zatvorena i u ovom trenutku ne radi štetu okolišu. Drži da će tako ostati i u budućnosti, jer ako je zatvorena, neće ni raditi štetu, ne vjeruje da bi se netko igrao s tim.

INA je ozbiljno nadzire, objašnjavaju u svom odgovoru: "Sigurnosni ventil bušotine je zatvoren, a sama lokacija je osigurana te ne postoji nikakva opasnost za okoliš, pomorski promet ili ljude. INA redovito nadzire lokaciju podvodnim robotom te do sada nisu uočene nikakve značajne promjene. U tijeku je analiza izuzetih materijala te se kraju privode tehnička rješenja za uklanjanje platforme i sanaciju lokacije koja su procijenjena na više milijuna eura", navode.

INA neće štedjeti ni na skoroj izgradnji novih plinskih bušotina. Kažu i da su pokrenuli i kampanju na sjevernom Jadranu te se ovih dana privodi kraju izgradnja dviju novih plinskih bušotina, nakon čega će one biti puštene u proizvodnju. U idućem razdoblju u planu je izrada još nekoliko bušotina.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Z. K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.