Engleska slavi, Sterling i Kane srušili Njemačku

29.06.2021. 20:08:00

Engleska je u osmini finala na domaćem terenu bila bolja od Njemačke 2:0
 
  

ENGLESKA - NJEMAČKA 2:0 (Sterling 75', Kane 86')

ENGLESKA: Engleska: Pickford – Walker, Maguire, Stones – Trippier, Phillips, Rice (od 88. Henderson), Shaw – Saka (od 68. Grealish), Kane, Sterling.

NJEMAČKA: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens (od 88. Sane) – Müller (od 90. Musiala), Havertz – Werner (od 68. Gnabry).

------------------------------------------------------------------------------------

U Rim u četvrtfinale Eura ide Engleska. Kući ide Njemačka. Veliki okršaj u osmini finala na Wembleyu nije ispunio sva očekivanja, ali Englezi su to zaslužili, jer su u finišu bili konkretniji.

Englezi se u četvrtfinale vraćaju nakon 9 godina, jer na prošlom Euru u osmini su bili zaustavljeni do Islanda. Nijemci nisu uspjeli ući u četvrti četvrtfinale u nizu, a oprostili su se i od Joachima Löwa umjesto kojeg na klupu sjeda Hansi Flick.

Zanimljiva odluka Southgatea da u vrh napada stavi mladog Saku, a 'promaši' FodenaRashforda, Grealisha ili Sancha, što je očit znak da je Saka protiv Češke ispunio sve izbornikove želje. Löw je u timu zadržao junaka prolaska protiv Mađara Goretzku, a na klupu preselio Gündogana. Sve ostalo bilo je po dosadašnjim planovima.

image
 JOHN SIBLEY Afp

Utakmica poprilično oprezna, kontrolirana s obje strane. Razbijali su je povremeni bljeskovi. Prvi je na startu propustio kazniti Havertz iz slobodnjaka sa 20 metara po sredini nakon što je Rice 'odnio' Goretzku. Englezi su prvi puta došli do gola u 26. minuti kada je tradicionalno 'vražji' Sterling opalio s distance po golu, ali teško je zabiti Neueru.

Njemačka igra djelovala je konkretnije, pa su u 32. i 33. minuti propustili dvije velike prilike. Prvo su odličan Kimmichov centaršut fulali Werner Gosens, a minutu kasnije je stigla i prva lopta u prostor za Wernera od Havertza. Werner je poput metka pobjegao Stonesu, ali je Pickford zaustavio najveću priliku Nijemaca u prvom dijelu. Vidjelo se da Njemačka čeka pas za Wernera, a da s desnim bokom nastoji probijati obranu Engleza.

image
 MATTHEW CHILDS Afp

To je bila konkretna namjera. Kod Engleza se to nije vidjelo, ali kada Sterling uzme loptu i krene kroz sredinu, Engleska uvijek progleda, pa je tako zamalo progleda na kraju prvog dijela, kada je šansu koju je napravio Sterling propustio dokrajčiti Kane. Hummels je kao i puno puta u prvom dijelu bio na mjestu ispred njemačkih napadača. No, sve to skupa bilo je premalo od nogometa, ove dvije selekcije, velike tradicije, povijesti i kvalitete. Samo gol s bilo koje strane mogao je razbiti taj silni oprez, a Englezi ga na Euru u prvom krugu nisu recimo primili uopće.

image
 MATTHEW CHILDS Afp

U startu drugog dijela odmah bombu Havertza pod gredu spašava Pickford. No, nije se utakmica rasplamsala, oba su protivnika ostala u prvom redu oprezna. Tek 20 minuta prije kraja počeli su figure, ali ne i sustave, mijenjati Southgate i Löw. Netko je morao platiti kalkulantsku igru i to se prvo dogodilo Nijemcima. Novi show Sterlinga kroz sredinu završio je kod Shawa koji je oštro vratio u sredinu za sveprisutnonog Sterlinga za radost princa Williama i Kate na tribinama Wembleya.

image
 JOHN SIBLEY Afp

I onda su Nijemci odlučili biti konkretniji, Thomas Müller je fulao kontru na pas Havertza nakon velikog poklona Sterlinga, ono što se promašiti u takvim susretima ne smije. A vremena je bilo sve manje, pa se može reći da je Sterling zabio u savršenom trenutku za prednost svog tima.

I onda kada moraš ne ide, slijedila je nova pogreška, Gnabry gubi loptu, a trojac Shaw – Grealish - Kane zaključuje veliko slavlje Engleza. Nijemci su apsolutno razočarali, realno u 90 minuta nisu pokazali ništa zbog čega bi zaslužili više. I detalj, Englezi ni u četvrtom nastupu na Euru nisu primili gol.

image
 ANDY RAIN Afp

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Dražen Pinević/Foto: FRANK AUGSTEIN Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.