Epidemiolog Kaić: Ne smijemo se opustiti, nismo sigurni da ljeto sprečava širenje virusa

01.06.2020. 10:36:00

Bilo bi nezgodno da gripa i korona virus dođu istovremeno jer su simptomi veoma slični. Cjepivo bi bilo glavni iskorak, ali to ne možemo očekivati tako skoro, smatra epidemiolog Bernard Kaić

Najveća greška bila bi kada bi se ljudi previše opustili. Nismo sigurni koliko ovo ljetno vrijeme sprečava cirkulaciju korona virusa, izjavio je epidemiolog Bernard Kaić u HRT-ovom Studiju 4. Istaknuo je da je sezona gripe završila prije mjesec dana, dok sezona korona virusa nešto kasnije. 

- Bilo bi nezgodno da gripa i korona virus dođu istovremeno jer su simptomi veoma slični. Cjepivo bi bilo glavni iskorak, ali to ne možemo očekivati tako skoro. Ako bi drugi val došao na jesen, tada neće biti cjepiva - izjavio je Kaić te dodao kako bi najveća pogreška bila ta da se previše opustimo i da virus počne cirkulirati među ljudima. 

- S ljetnim vremenom turisti u Hrvatskoj mogu imati upalu grla, sunčanicu, ali se ne može znati imaju li korona virus ako se ne testiraju - zaključio je.


U Hrvatskoj je trenutno dobra epidemiološka situacija, broj novozaraženih zadnjih nekoliko dana je nula. Trenutno je u Hrvatskoj 2246 slučajeva zaraze, a do sad se oporavilo 2072 ljudi. Preminulo je njih 103, a još se 71 liječi. 

Izvor: 24sata/Foto:nacional.hr

Izvorni autor: Astrid Čada

Autor: