EPPO - Optužnica protiv četiri osobe: Manipulacije oko izgradnje sortirnice nanijele štetu EU proračunu

21.10.2024. 13:35:00

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv četiri osobe zbog zloupotrebe položaja u projektu izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi. Optužene su dvije službene osobe Grada Rijeke, direktorica komunalnog poduzeća i predstavnik privatne tvrtke, za koje se sumnja da su omogućili dodjelu posla jednom trgovačkom društvu po značajno uvećanim cijenama.

Prema navodima medija, optuženi su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan te Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar. Optužnica ih tereti da su manipulirali postupcima javnih natječaja kako bi favorizirali prethodno odabranu tvrtku u postupku izrade projektne dokumentacije za sortirnicu.

Vrijednost projekta, prema EPPO-u, iznosila je 3,6 milijuna eura, od čega je 85 posto financirano sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije. Istraga je pokazala da je tvrtka Tehnix neosnovano povećala cijene usluga za najmanje 300.000 eura, a službene osobe su unatoč upozorenjima na nepravilnosti omogućile odabir te tvrtke, čime su proračun EU i Hrvatske pretrpjeli značajnu štetu.

U početku istrage bio je obuhvaćen i Đuro Horvat, direktor međimurskog Tehnixa, koji je zbog zdravstvenog stanja izbjegao pritvor te se branio sa slobode, no preminuo je ubrzo nakon pokretanja istrage.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.