Eskalacija na Bliskom istoku! SAD i Velika Britanija započele su žestoke napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu

12.01.2024. 08:55:00

Sjedinjene Države i Velika Britanija su započele intenzivne napade na ciljeve povezane s Huti  pobunjenicima u Jemenu, potvrdili su četiri američka dužnosnika za Reuters.

Ovi napadi predstavljaju snažan odgovor na aktivnosti Huta, militantne skupine koja prima podršku od Irana. Ovo je prvi put da su SAD i Velika Britanija pokrenule napade protiv Huta od kada su počeli ciljati međunarodne brodove u Crvenom moru prošle godine, a vjeruje se da su ovo prvi udari Sjedinjenih Država protiv Huta u Jemenu od 2016. godine.

Anonimni dužnosnici su najavili službeno priopćenje u kojem će biti navedeni detalji o napadima, a otkrili su da su napadi provedeni zračnim, pomorskim i podmorničkim snagama, uz podršku Australije, Kanade, Bahreina i Nizozemske. Više od desetak lokacija diljem Jemena bilo je meta napada.

Prema izvješćima, američki dužnosnici su potvrdili da su koristili krstareće projektile Tomahawk i borbeni zrakoplovstvo s ratnih brodova. Mete su uključivale logistička središta, sustave protuzračne obrane i skladišta oružja. Dužnosnik Huta, koji podržava Iran, potvrdio je napade putem društvene mreže, a Huti su također potvrdili napade na glavni grad Sanu, zračnu bazu al-Dulaimi, luku Hudaida, zračnu luku Taiz i obalni okrug Abs.

Napadi su izazvali više eksplozija u glavnom jemenskom gradu, a Huti su optužili SAD i Veliku Britaniju za agresiju. Očekuje se da će službena izjava s detaljima o napadima biti objavljena uskoro. Huti su nedavno izveli veliki napad na američke i britanske snage ratne mornarice, uništavajući 21 dron i projektil ispaljen s jemenskog teritorija na južni dio Crvenog mora. Ova eskalacija sukoba između Huta i zapadnih snaga postavlja ozbiljna pitanja o stabilnosti regije.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona X

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.