ESKALACIJA SVAĐE MILANOVIĆ - BANOŽIĆ: Totalni raskol između Milanovića i Banožića! Ministar obrane traži smjenu šefa vojske Hranja, predsjednik ljutito uzvraća: HDZ-ovac sa skrbnikom Plenkovićem neće se iživljavati na vojsci!

29.10.2021. 14:48:00

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju obljetnice "Trokut Novska" - Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije i komemoraciji u spomen na poginule hrvatske branitelje, gdje je i održao prigodni govor. Na istom događaju prisustvovao je i ministar Banožić.

Banožić je kazao kako mu je bilo zabranjeno da se održi govor. Banožić je rekao da je do jučer bio u protokolu, no da je onda rečeno da će govoriti samo Milanović, prenosi RTL.

'Načelnika sam pitao za zakonitost takvih zapovijedi, na što je on počeo tražiti razne izgovore da je tako nešto morao učiniti. Znam da nije prvi puta', rekao je Banožić.

Banožić je rekao da je od viceadmiral Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, prije nekoliko minuta zatražio ostavku. 'Ako se ne može oduprijeti valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne treba biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga', kazao je Banožić.

'Stvar je jednostavna. Ako ne možeš poštovati zakon, ako ne možeš tripiti pritisak osobe koja kad nema argumente ide u ponižavanje, kada nema hrabrosti sjesti za stol. Kao što sa mnom nema hrabrosti 6 mjeseci održati jedan brifing o stanju u vojsci u kojem svi troje moramo sudjelovati, onda ne mogu reći ništa drugo nego da imamo ozbiljan problem', kazao je Banožić.

Banožić je rekao kako on nikad neće dovesti zapovijedni lanac u poziciju da im nanosi štetu njihovom vojnom putu.

'Želim da ovo bude zadnji put. Pozivam predsjednika Milanovića da onako pravo muški sjedne sa mnom za stol i razgovara o rješenjima za Hrvatsku vojsku. A ne da vrijeđa i prijeti se zapovijednicima koji moraju izvršavati njegovu odluku i imat će situaciju kao što ste mogli vidjeti gore', kazao je Banožić.

Podsjeća da je Zakon o obrani donio Zoran Milanović kao premijer. Rekao je kako je Milanović kao vrhovni zapovjednik dobrodošao u protokole.

'Ali da ćemo pristati na to da se ne poštuje zakon, na to da načelnik Glavnog stožera pristaje na zapovijedi koje nisu utemeljene zakonom, ne mogu pristati i zato sam tražio njegovu ostavku', objasnio je Banožić.

Na to da ga Milanović nije pozdravio, ministar obrane je samo kratko rekao da to 'najbolje govori o njemu i njegovom poštivanju institucije'.

Naglasio je da je danas domaćin bio Ministarstvo obrane i da je bio doveden u poziciju da ili će nekom upropastiti svečani trenutak u životu ili stati mirno i trpiti.

'Današnja kap je prelila čašu u slučaju načelnika Stožera. Jeste li ikad doživjeli da se ministru obrane ne dozvoli da se obrati na jednom ovakvom skupu? Nikad', rekao je Banožić.

Milanović: Dao sam naredbu, to načelnik Glavnog stožera OSRH provodi u zapovijed

Odmah je stigao i odgovor predsjednika Zorana Milanovića. 'Sve je zakonito i po Ustavu', kazao je Milanović.

'Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da u ovakvoj prigodi govori samo Vrhovni zapovjednik. Mislim da je to bolje. Upleo se u zapovijedni lanac, prijetio, instalirao svoju osobu na ceremoniji. To nije udar na vojsku, to je politička svinjarija. Nije prva. Mora se znati hijerarhija u vojsci', kazao je Milanović.

'Vojsku neće voditi kao HDZ. Dao sam naredbu, to načelnik glavnog stožera OSRH provodi u zapovijed', dodao je Milanović.

'Ja sam vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod, a on ima skrbnika, Plenkovića. Njegovo ponašanje je protuzakonito, on laže. Načelnik je mojoj naredbom izdao zapovijed, to je jednostavno', kazao je Milanović.

'Da će sitni stranački žicari provoditi zulum nad zaslužnim časnicima, neće', rekao je Milanović.

'Dok ne vrati Burčula u službu, ovo će biti tako i dalje”, kaže predsjednik. 'On može šikanirati ljude temeljem zakona, to je vrlo problematična zakonska odredba. Sad će mi reći da je to donio Kotromanović, ne znam, mijenjaj to. To se zove šikana, pustim vodu i onda vam potopim posjed. Koristim se obijesno svojim pravom da vam nanesem štetu', rekao je Milanović.

'Tko je on da traži ostavku načelnika? On je stranačka instalacija', poručio je Milanović. 'Ovdje se uplelo najgore strančarenje', dodao je.

'I on priča o nekakvom muškom razgovoru. Mentore, ja s njim više ne razgovaram', poručio je Milanović. Na pitanje s kim će onda razgovarati kaže: 'S patrijarhom SPC-a. S Plenkovićem.'

'Zlostavljač vojske, čovjek koji je doslovno zalutao u ovaj sustav. On je pao s kruške', kazao je Milanović, a Banožića je usporedio i s njegovim prethodnicima Kotromanovićem i Krističevićem za koje kaže da se zna zašto su bili ministri obrane.

Milanović kaže da očekuje da Plenković 'razgovara sa svojim štićenikom i privede ga pameti'. 'Ili da zatražim ostavku ministara i kažem da sve stoji dok god je ta neznalica ministar', kaže predsjednik.

'Nije mu načelnik, čiju ostavku traži, zabranio. On je samo proveo moju naredbu', poručio je još jednom Milanović.

Izvor: tportal.hr/Foto: Ured predsjednika

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.