EU POKUŠAVA DOGOVORITI PLAN PO KOJEM BI HRVATSKA DOBILA 10 MILIJARDI, ČETIRI ZEMLJE I DALJE BLOKIRAJU

17.07.2020. 09:43:00

Čelnici 27 zemalja Europske unije okupit će se u petak u Bruxellesu, prvi put nakon više mjeseci, kako bi drugi put pokušali dogovoriti golemi zajednički plan ekonomskog oporavka vrijedan 750 milijarda eura.

EU je na rubu najdublje recesije od osnivanja, pokazuju prognoze, i premijeri unije suglasni su da moraju brzo djelovati kako bi spriječili da pandemija koronavirusa nanese još i veće štete njihovim međusobno povezanim gospodarstvima.

Na početku drugog kruga razgovora zemlje su još jako udaljene u nizu pitanja među kojima i ukupni iznos proračuna za oporavak i višegodišnjeg europskog proračuna, s kojim je povezan, te u pogledu načina na koji će se raspodjeljivati sredstva.

Prošlog je tjedna predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio za razdoblje 2021. do 2027. proračun (VFO) u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.

Plan za oporavak nazvan “EU sljedeće generacije” (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Četiri štedljive zemlje nezadovoljne su visinom VFO-a koje je predložio Michel. Austrija i Danska traže da VFO bude još manji – 1050 milijardi eura, dok Nizozemci i Šveđani nisu izlazili s konkretnom brojkom, ali im je Michelov prijedlog od 1074 milijarde eura previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstava dodijeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

Teško je predvidjeti koliko će samit trajati i hoće li doći do dogovora. “Do prije tjedan dana nije bilo znakova da bi moglo doći do dogovora, ali u posljednja tri dana ozračje se promijenilo. Postoji veliki pritisak i vidljiv je interes većine da dođe do dogovora”, rekao je u četvrtak diplomatski izvor, vrlo dobro upućen u stanje pregovora.

Prijedlog cijelog paketa u obliku u kojem ga je iznio Michel za Hrvasku je prihvatljiv, uz neke primjedbe s kojima bi ipak mogla živjeti  pod uvjetom da bude usvojen u obliku u kojem je predložen.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:EPA/OLIVIER HOSLET

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.