EURO 2024. Talijani preokrenuli pa zasluženo slavili, Albanija protiv Hrvatske ‘na glavu’

16.06.2024. 09:18:00

Nogometaši Italije, aktualni europski prvaci, krenuli su u obranu naslova pobjedom, u ogledu prvog kola skupine B ovogodišnjeg EURA svladali su Talijani u Dortmundu Albaniju s 2-1 (2-1).

vi su golovi postignuti u prvom poluvremenu. Albanija je povela u 22. sekundi golom Nedima Bajramija, što je najbrži pogodak u povijesti europskih prvenstava. Italija je brzo preokrenula rezultat golovima Alessandra Bastonija u 11. minuti i Nicole Barelle u 16. minuti.

Dvoboj u Dortmundu započeo je šokantno za aktualne europske prvake, dok je za Albaniju krenuo savršeno. Dimarco je nespretno izveo aut i poslao loptu u talijanski šesnaesterac prema svom vrataru Donnarummi. Lopta je završila kod Bajramija, koji je u 22. sekundi preciznim udarcem doveo Albaniju u vodstvo.

Talijani su brzo reagirali i već u drugoj minuti zaprijetio je Scamacca, ali nije uspio izjednačiti. U 11. minuti Italija je postigla prvi gol kada je Pellegrini asistirao, a Bastoni je glavom poslao loptu u mrežu za 1-1. Dominacija Italije nastavila se te su poveli u 16. minuti kada je Barella s 17 metara preciznim udarcem postigao pogodak za 2-1.

Do kraja prvog dijela Italija je bila bolja momčad. Dobro su kombinirali, kreirali lijepe akcije i mogli povećati vodstvo, ali nisu uspjeli. U 33. minuti Frattesi je pogodio vratnicu nakon asistencije Scamacce.

U nastavku su Talijani nastavili dominirati posjedom, čuvajući svoju prednost. Chiesa je imao prvu veliku priliku u 60. minuti, ali je bio neprecizan. Talijani su bili opasni iz ubacivanja na drugu vratnicu, dok su Albanci preuzimali sve veći rizik kako se bližio kraj susreta. Hoxha je donio određenu živost u igru Albanije, ali talijanska obrana ostala je koncentrirana.

U drugom poluvremenu nije bilo mnogo prilika. Dimarco je u 80. minuti imao jedan sramežljivi udarac bez prave opasnosti. Albanci su mogli šokirati Italiju i na kraju, kada je Manaj u 90. minuti primirio loptu prsima i prebacio Donnarummu, ali je lopta prošla paralelno s gol-linijom. U nadoknadi je Mitaj pokušao iz daljine, ali Italija je sačuvala pobjedu i startna tri boda.

Izvor: PDN/Foto:AP Photo/Martin Meissner

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.