EURO 2024. Turci slomili odličnu Gruziju

18.06.2024. 20:26:00

Bila je to jedna od najboljih utakmica dosadašnjeg Eura 2024. Turci su slavili 3:1

Uvodni susret grupe F na Euru između Turske i Gruzije bio je prava poslastica za nogometne fanove. Turska je osigurala uvodna tri boda pobjedom 3-1, zahvaljujući pogocima 19-godišnjeg Arde Gülera, Muldura i Aktürkoğlua, čime su napravili veliki korak prema plasmanu u drugi krug natjecanja.

Turska je od početka igre ciljala na centarfora Yilmaza, a prvu prijetnju su stvorili već u 3. minuti kada je mladi Güler s desnog krila ubacio loptu, ali je njegov ubačaj bio neprecizan. Dominacija Turaka u posjedu nastavila se, a već u 10. minuti Ayhan je silovitim prizemnim udarcem pogodio vratnicu gruzijskog gola. Gruzija je odmah odgovorila u 11. minuti kada je Mikautadze opasno pucao, ali je vratar Günok obranio.

U 23. minuti, Mert Müldür je spektakularnim volejom doveo Tursku u vodstvo nakon što je Kadioglu centrirao, a Muldur iskoristio odbijanac. Turci su ubrzo postigli još jedan pogodak preko Yildiza, ali je VAR provjera pokazala da je bio u zaleđu.

Turska je izgledala dominantno, ali Gruzija je izjednačila u 32. minuti zahvaljujući Georgesu Mikautadzeu, koji je iskoristio lijep prodor Kočorašvilija po desnoj strani. Mikautadze je imao još jednu priliku za vodstvo, no udarac je otišao pored gola. Obje ekipe su nastavile s prijetnjama, no na poluvremenu nije bilo promjene rezultata.

U drugom poluvremenu, prvu konkretniju priliku imala je Gruzija kada je Kvarachelia asistirao Mikautadzeu, čiji je udarac blokiran. U 57. minuti, Calhanoglu je iz slobodnog udarca ciljao ravno u Mamardašvilija, koji je obranio.

Turci su preuzeli kontrolu i nastavili prijetiti, sve do 65. minute kada je Arda Güler zabio prekrasan pogodak s 20-ak metara, neobranjivo pogodivši gornji kut gruzijskog gola. Gruzija je brzo odgovorila, ali Kočorašvili je pogodio gredu, ostavivši Turke u minimalnom vodstvu.

U posljednjih desetak minuta, Gruzija je krenula u ofenzivu, ali Turska je uspjela sačuvati mrežu. U sudačkoj nadoknadi, Aktürkoğlu je zabio na prazna vrata i zaključio pobjedu Turske u Dortmundu.

Izvor: PDN/Foto: AP Photo/Martin Meissner

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.