Europski povjerenik u Petrinji: Ovo je vrijeme za solidarnost

20.05.2022. 17:20:00

PETRINJA, 20. svibnja 2022. (Hina) - Europski povjerenik Johannes Hahn rekao je u petak u Petrinji, gradu koji su pogodila dva jaka potresa, da su to trenutci kada se iskazuje europska solidarnost te je stoga Europska komisija produljila rok za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti (EUSF) za sanaciju šteta od potresa do kraja lipnja 2023.

Hrvatska je za sanaciju posljedica dva potresa koji su pogodili Zagreb i Sisačko-moslavačku županiju iz Europskog fonda solidarnosti dobila preko milijardu eura. Uobičajeni rok za korištenje tih sredstava je 18 mjeseci i u ovom slučaju istječe u lipnju ove godine.

Hahn je izrazio puno razumijevanje za zahtjev hrvatske vlade da se produlji rok za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti, kazavši da se "rijetko događaju dva potresa unutar jedne godine", te da smo povrh toga imali pandemiju, a sada svjedočimo prekidima opskrbnih lanaca, uključujući i građevinske materijale, te rastu cijena.

"Želim Hrvatskoj prenijeti poruku da je Komisija produljila rok za korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti (EUSF) za sanaciju šteta od potresa do kraja lipnja sljedeće godine, kako bi vlada, zajedno s regionalnim i lokalnim vlastima mogla provesti potpunu obnovu", rekao je povjerenik EK-a za proračun i administraciju.

Kazao je da je vidio dosta prirodnih katastrofa, poplava i potresa, ali je uvijek bolno ponovo to vidjeti, pogotovo u gradu i regiji koja je u novijoj povijesti više puta bila pogođena katastrofama, od Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata i naposljetku potresa.

"Zahvalio bih stanovnicima na hrabrosti koji se uvijek iznova uzdignu kako bi ponovo izgradili svoje domove uz pomoć javnosti i europske obitelji. Ovo je vrijeme kada je potrebna europska solidarnost  i stoga se nadam da će se domovi brzo obnoviti i da će se ljudi u njih vratiti što prije", rekao je Hahn.

Kazao je da je u razgovorima s ljudima u kontejnerskom naselju čuo da žele ostati u mjestu u kojem su rođeni i odrasli.

 "Učinit ćemo sve što je moguće da im  to omogućimo. Sada se ne smije gubiti vrijeme", poručio je Hahn i dodao da je "ljude potrebno zadržati i da nisu zaboravljeni".

Izrazio je zadovoljstvo što je na radovima revitalizacije grada angažirano puno stručnjaka za obnovu kulturne baštine.

Također je poručio da će se prije isteka mandata vratiti u Petrinju kako bih se uvjerio vidio koliko je posla napravljeno.

"Ali i u znak ohrabrenja da niste sami i da je Europa na vašoj strani. Što god možemo učiniti, učinit ćemo", rekao je Hahn nakon obilaska grada.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je rekao da je Komisija produljenjem roka za korištenje sredstava iz EUSF-a pokazala veliko razumijevanje za specifičnost hrvatske situacije, s obzirom da se obnova događa nakon dvije serije potresa i tijekom pandemije covida-19.

"To je značajno utjecalo na proces obnove i sigurno je djelomično usporilo proces. Na nama je sada da do lipnja 2023. iskoristimo što je veći mogući iznos iz dostupnog iznosa Fonda solidarnosti", rekao je Paladina.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek je izvijestio da su počeli radovi na izgradnji 53 zamjenske obiteljske kuće te da do kolovoza očekuje više od 200 obiteljskih kuća u izgradnji.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:Foto: HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.