Evakuacija: 200.000 civila želi pobjeći iz Mariupolja. Rusi: Imate pet sati

05.03.2022. 10:34:00

Civili će moći napustiti opkoljeni ukrajinski lučki grad Mariupolj od 12 do 17 sati u subotu, objavilo je rusko ministarstvo obrane i poručilo da ruske postrojbe nastavljaju veliku ofenzivu u Ukrajini, citira ruska novinska agencija RIA.

Ministarstvo je potvrdilo da su ruske postrojbe prekinule vatru i otvorile humanitarne koridore blizu gradova Volnovahe i velike južne luke Mariupolja na Azovskom moru koji su opkoljeni.

Rusija i Ukrajina usuglasile su se na pregovorima u četvrtak da je potrebno uspostaviti humanitarne koridore i prekid vatre uz njih.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da  Volnovahu želi napustiti oko 20.000 civila, a  200.000 želi izaći iz Mariupolja.

Gradonačelnik Mariupolja, strateške luka na istoku Ukrajine, uputio je u subotu dramatičan apel za pomoć gradu koji je pod opsadom, u “blokadi” i trpi “nemilosrdne napade” ruskih snaga.

Ruska i ukrajinska strana trebaju održati treći krug pregovora za vikend.

“Već pet dana, naš grad, naša obitelji i pola milijuna stanovnika trpi nemilosrdne napade”, napisao je na Telegramu gradonačelnik Mariupulja  Vadim Boičenko i pozvao na nastavak otpora.

U gradu nema struje i vode i vlasti kažu da ne mogu evakuirati ranjene. Situaciju uspoređuju s opsadom Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

Volnovaha se nalazi šezdesetak kilometara sjeverno od Mariupolja.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.