EVAKUACIJA PAKRAČKE BOLNICE - 29. RUJNA 1991. godine (VIDEO)

29.09.2023. 07:13:00

Pakračka bolnica nalazi se u blizini stambenog naselja Jug. Nalazila se točno nasuprot pobunjenika u Pakračkim vinogradima i Gavrinici. Budući da su dijelovi grada u kojima su bili pobunjenici bili povišeni, a od bolnice ih je dijelila samo oko 500 metara dugačka čistina, ona im je bila laka meta. Već za vrijeme prvog općeg napada 19. kolovoza 1991., pobunjeni Srbi i pripadnici JNA ulaze u bolnicu i otimaju ravnatelja dr. Vladimira Solara. Akcijom hrvatske policije iz bolnice su potjerani pobunjenici te su u njenoj blizini osniva punkt. Ali to samo pojačava napade na bolnicu koja se gađa svom mogućom artiljerijom, uključujući i protuzrakoplovne strojnice, unatoč jasno istaknutom znaku Crvenog križa.

Dana 24. rujna 1991. banjalučki V. korpus JNA dolazi na pakračko područje te time počinje pravi pakao za bolnicu, ali i cijeli Pakrac. U bolnici i psihijatriji ukupno je tada bilo 338 bolesnika, a već sljedećeg dana bolesnici iz novog odjela evakuirani su u Kutinu. U bolnici tada ostaje oko 260 psihijatrijskih bolesnika i pripadajuće medicinsko osoblje. Dva dana kasnije, 26. rujna konvoj Međunarodnog crvenog križa, koji je pokušao evakuirati bolesnike, zaustavljen je od strane pobunjenih Srba i JNA u selu Dobrovac zapadno od Lipika.

U noći s 28. na 29. rujna 1991. u sobi kutinskog hotela dogovoren je plan evakuacije bolesnika iz pakračke bolnice. Čazmatrans je ustupio 6 autobusa sa 6 vozača u koje su imale najveće povjerenstvo te su krenuli prema Pakracu. Išli su preko Garešnice, Daruvara, Dežanovca, Trojeglave, Kapetanovog Polja, Ploštine, Donje Obriježi, Prekopakre do Pakraca. Kada su izvidjeli put, vratili su se u Matkovac. Za to vrijeme pripadnici ZNG-a pripremali su bolesnike za putovanje. Isto tako, od cigli i dasaka improvizirali su prijelaz preko rijeke Pakre iza zgrade psihijatrije. Kada se spustio mrak, počeli su s prebacivanjem bolesnika u autobuse koji su ih vozila prema oslobođenom teritoriju. Nakon što su svi bolesnici otpremljeni, počeo je žestok artiljerijski napad, ali nitko od civila i pripadnika ZNG-a nije ozlijeđen. Više o spomenutom događaju:

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.