Finska ušla u NATO savez

04.04.2023. 15:30:00

NOVA ČLANICA

Finska je u utorak postala 31. članica NATO-a, a njezina će zastava uskoro biti podignuta na sjedištu saveza, prenosi 24sata.

Finski ministar vanjskih poslova potpisao je dokument o pristupanju i predao ga američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu.

Ulazak Finske u NATO svečano je obiježen podizanjem zastave ispred sjedišta Saveza u Bruxellesu. Na svečanosti će biti i finski predsjednik Sauli Niinistö te ministri vanjskih poslova država članica koji su okupili na dvodnevnom sastanku.

- Finska odlučuje hoće li na njezinu teritoriju biti raspoređeni vojnici iz drugih članica Saveza i bez njezina pristanka oni ne mogu biti raspoređeni - izjavio je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

- Odluka je na Finskoj, ne može biti nazočnosti vojnika iz drugih članica NATO-a bez njezina pristanka - izjavio je Stoltenberg.

 Stoltenberg je rekao da u dosadašnjim razgovorima s Finskom ta tema nije bila razmatrana, ali je dodao da u mnogim članicama NATO održava vježbe, da postoje zračna i pomorska nazočnost i bez postojanja stalnih baza.

Istaknuo je da ulazak Finske donosi NATO-u znatne vojne kapacitete i snage te snažnu obrambenu industriju.

Ima respektabilnu vojnu silu, a povećat će i vojni proračun

Finska, zemlja s oko 5,5 mlijuna stanovnika, ima respektabilnu vojnu silu - 12 tisuća profesionalnih vojnika, a svake godine obučava više od 20 tisuća regruta. U slučaju rata Finska ima na raspolaganju 280 tisuća vojnika spremnih za borbu i još 600 tisuća rezervista.

Finska će do 2026. godine povećati svoj vojni proračun za 40 posto. Njezine zračne snage imaju 55 američkih borbenih zrakoplova F-18, koje namjerava zamijeniti s najmodernijim F-35. Također raspolaže s 200 tenkova i vrlo velikom količinom topničkog oružja.

 Stoltenberg je rekao da je pristupanje Finske NATO-u povijesni događaj i izravna posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

- Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da Finska uđu u NATO. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da cilj invazije na Ukrajinu smanjiti nazočnost NATO-a na svojim granicama, a dobio je upravo suprotno - rekao je Stoltenberg.

 Stoltenberg je rekao kako uskoro očekuje da se i Švedska pridruži NATO-u, koja će “također biti sigurnija” zbog ulaska Finske.

Kremlj: Rusija će morati odgovoriti na ulazak Finske u NATO

Kremlj je u utorak obećao poduzeti "protumjere" nakon što se NATO pridruži Finskoj, nazivajući širenje zapadnog saveza "sigurnosnim napadom" na Rusiju.

"Ovo je daljnje pogoršanje situacije. Proširenje NATO-a napad je na našu sigurnost i na ruske nacionalne interese", rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"To nas prisiljava da poduzmemo protumjere", nastavio je.

Rusija i Finska dijele granicu dugu 1300 km, a Moskva je već rekla da će pojačati vojne divizije stacionirane na zapadu i sjeverozapadu zemlje.

'Finska nikada nije bila antiruski raspoložena'

"Pažljivo ćemo pratiti što se događa u Finskoj, (...) što nam prijeti. U skladu s tim bit će poduzete mjere. Naša vojska će izvijestiti u dogledno vrijeme", dodao je Peskov.

"Finska nikada nije bila antiruski raspoložena i nismo bili u sukobu" s njom, dodao je Peskov.

Njezino članstvo u NATO-u "može samo utjecati na prirodu naših odnosa", jer je Savez "neprijateljska organizacija".

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da su pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a i potez NATO-a da poveća vlastitu borbenu spremnost povećali rizik od sukoba.

Šojgu je također rekao da su neki bjeloruski vojni zrakoplovi sada sposobni nositi nuklearne bojeve glave i da su raketni sustavi Iskander prebačeni u Bjelorusiju. Oni se mogu koristiti za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila.

Izvor: 24sata/Foto:AP Photo/Sergei Grits

Izvorni autor: PDN/24sata/Ivan Jukić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.