(FOTO) MILANOVIĆ U ZADRU PODSJETIO NA HRVATSKE ŽRTVE: ‘Mogu se na prste jedne šake nabrojiti države koje su nam pomagale’

19.01.2023. 14:38:00

“Ovo je mala gesta – da se ne zaboravi, da se uvijek pamti i da se prenosi na sljedeću generaciju koja dolazi, da se pamti istina. A istina o Domovinskom tom ratu je vrlo jednostavna. Onima koji je pokušavaju osporiti treba je hladno, uporno i dosadno ponavljati jer to je jedini način da se očuva”, poručio je danas predsjednik Milanović hrvatskim braniteljima, udovicama hrvatskih branitelja i članovima njihovih obitelji na svečanosti dodjele odlikovanja u Pakoštanima.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je odlikovanja hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Pakoštana. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, odlikovan je Boris Bašić. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, Redom hrvatskog trolista odlikovani su Roko VujasinDarko VukojaIvica Rogić – posmrtno, Tomislav Kovačević – posmrtno, Zdenko Ćudina, Željko DemoAnte BungurBranimir GotovinaAnte IvasAnte KneževićAndrija LacmanMilivoj LalinJosip MaksanRenato MarketinNedjeljko RosanVinko RosanMilivoj StojanovIvica ŠarinDenis TutaIvica VanjakPetar VučkovAntonio VukojaŠime Vukoja i Mario Vulin.

‘Oni prvi bili su najvažniji’

Predsjednik Milanović govorio je o Domovinskom ratu kazavši kako tada Hrvatskoj nitko nije pomagao.

“Hrvatsku je obranio jako mali broj ljudi, u početku pod embargom. Mogu se na prste jedne šake nabrojiti države koje su nam zaista pomagale, druge nam nisu možda odmagale, ali bilo im je sasvim svejedno. I to je lekcija koju nikada ne smijemo zaboraviti – da je do ove zemlje stalo samo nama i nikome drugome. I kako se dogovorimo, organiziramo i složimo, tako će nam biti”, rekao je Milanović napomenuvši kako Hrvatska ne bi bila stabilna, moderna demokracija bez branitelja, osobito onih na samom početku.

“Oni prvi su bili najvažniji i njih se treba sjećati s posebnim razlogom“, kazao je predsjednik.

Položio vijenac i zapalio svijeću

Osim u Pakoštanima, Milanović je danas boravio i u Zadru i Sukošanu.

Povodom 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na stradale u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar te pred Spomen-obilježjem “Za Hrvatsku” u Sukošanu. U Sukošanu je održao sastanak s predstavnicima Općine Sukošan, a u Pakoštanima s udovicama hrvatskih branitelja iz Škabrnje.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.