Foto: Počelo je masovno cijepljenje u Međimurju, u svega nekoliko sati drugu dozu će primiti 1100 osoba

20.02.2021. 12:16:00

U organizaciju je uključeno 80 ljudi

U Međimurskoj županiji, koja ima četiri nova slučaja zaraze, u subotu je počela provedba druge faze cijepljenja, a u nekoliko sati cijepit će se 1100 osoba, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 131 osoba, a evidentirana su tri pozitivna slučajeva na covid-19 u županiji, što je 2,25 posto pozitivnih od broja testiranih. Na temelju kliničke slike dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj, piše Telegram.hr

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba, pa je broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 124. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na covid-19. U protekla 24 sata primljena su tri pacijenta, a otpuštena dva. Na invazivnoj respiraciji su tri covid pozitivna pacijenta.

Čakovec Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Koriste tri vrste cjepiva

U protekla 24 sata nema umrlih osoba. Iz Stožera su priopćili kako je u subotu u Međimurskoj županiji počela provedba druge faze cijepljenja, a riječ je o masovnijem cijepljenju osoba starije životne dobi, iznad 65 godina, te osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covid-19.

U organizaciji je, ističu iz međimurskog Stožera, zajedno s liječnicima angažirano 80 ljudi, a osigurani su punktovi u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Pripremljen je i prenamijenjen prostor, osigurana voda, voće, sanitarni prostori, prostori za odmor, administrativna sestra, sestra uz liječnika, redari, volonteri, Hitna pomoć i internetska veza.

„U nekoliko sati cijepit će se 1100 naših građana – 500 u Čakovcu te po 300 u Prelogu i Murskom Središću“, poručuju iz Stožera te dodaju da su za cijepljenje na raspolaganju tri vrste cjepiva koja su službeno registrirana i odobrena, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj.

Čakovec Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Za vikend bi mogli cijepiti 2000 ljudi

Iz Pozivnog centra za naručivanje cijepljenja Doma zdravlja tijekom tjedna su se pozivali građani prema redoslijedu prijave, i to prvih 1093, a spremna je i rezervna lista u slučaju nedolaska na cijepljenje naručene osobe.

U cijeloj organizaciji pomažu volonteri Crvenog križa, zaposlenici škola, članovi DVD-a, komunalni redari, policija, liječnici obiteljske medicine, timovi epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, timovi hitne medicine i djelatnici Međimurske županije. Prema planu, sljedećeg vikenda moglo bi se cijepiti oko 2000 osoba, najavljuju iz međimurskog Stožera civilne zaštite.

Čakovec Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Čakovec Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Čakovec Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Izvor: Telegram.hr/ FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Izvorni autor: Ivan Luzar/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.