(FOTO) Pogledajte tko se sve okupio u Brezovici!

22.06.2020. 14:12:00

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan antifašističke borbe. U šumi Brezovici kod Spomenika prvom partizanskom odredu održana je svečanost.

Na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe i Dana pobjede u šumi Brezovica kod Siska izaslanik predsjednika Republike Hrvatske je predsjednik SABA RH Franjo Habulin, a izaslanik predsjednika Vlade ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Našli su se tamo bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, zatim Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac, SDP-ov Davor Pernardić, Boris Lalovac, Radimir Čačić, Rada Borić i dr.

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je Dan antifašističike borbe putem objave na twitteru. Kazao je među ostalim da je “Dan antifašističke borbe spomen na jedinstveni ustanak iz 1941. godine. To je ustanak naših ljudi koji su bili spremni reći ne, i to reći prije svih drugih u – od fašista i nacista uništavanoj i porobljenoj Europi”.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku građanima: “Osnivanjem prve oružane antifašističke postrojbe u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi”.

Dodao je kako su “u borbi protiv okrutne fašističke i nacističke ideologije, te obrani svoje domovine od okupacije, sudjelovali široki slojevi hrvatskog društva, a ne samo pristaše komunističkog pokreta, kao što se to prikazivalo u prošloj državi”.

Gradonačelnica Siska, SDP-ova Kristina Ikić Baniček, rekla je da “ako ne znamo cijeniti svoju povijest, borbu 77 partizana i partizanki, hrvatske mladeži koja je otišla iz svojih domova i pridružila se NOB-u i svrstala nas među zemlje pobjednice 2. svjetskog rata, onda ćemo biti osuđeni da ponavljamo greške koje smo već prevladali i ponovno utvrđujemo gradivo iako se ono s nepogrešivom preciznošću nalazi povijesno točno i neoborivo zapisano u našem hrvatskom Ustavu”.

Izvor: narod.hr/Foto: fah, montaža narod.hr

Autor: