(FOTO) Preživjeli pripadnici 4. Vukovarske bojne 3. Brigade ZNG-a prisjetili su se svojih poginulih i nestalih suboraca koji su poginuli u najkrvavijim bitkama obrane Vukovara

16.06.2020. 08:46:00

4. Vukovarska bojna 3. Brigade ZNG-a osnovana je na Opatovcu poznatije “Opatovačka pustara” 15.06.1991...

U objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca, 15. lipnja 1991. godine osnovana je 4. bojna vukovarske 3. brigade Zbora narodne garde, koja je imala 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara.

U spomen na poginule hrvatske branitelje i taj povijesni čin iz Domovinskog rata otkrivena je spomen-ploča na jednom od objekata tadašnje vojarne Zrinski-Frankopan. Uoči svečanosti odana je počast polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara…

O ratnom putu postrojbe koja je izrasla u okosnicu organiziranog oružanog otpora srpskom agresoru na području grada Vukovara i okolice, davne 2011 godine govorio je brigadir Ivica Arbanas, naglasivši da je od tisuću dragovoljaca njih 176 završilo napornu obuku, prekinutu raketiranjem neprijateljskih zrakoplova 27. srpnja 1991. godine. Postrojba se premješta u vukovarsku Gimnaziju i po satnijama raspoređuje na Sajmište, Borovo naselje, Đergaj…..gdje god su ih trebali tijekom najveće bitke za Vukovar i Hrvatsku.

Spomen ploču na osnivanje 4. bojne vukovarske 3. brigade ZNG-a otkrile su Katarina Arbanas i Ivana Cindrić 2011 godine, potomci onih koji su pisali svijetle stranice povijesti u obrani Vukovara.

Pripadnici 4. Vukovarske bojne 3. Brigade ZNG-a jučer 15.lipnja su se prisjetili poginulih i nestalih suboraca…

Preživjeli pripadnici 4. Vukovarske bojne 3. Brigade ZNG-a prisjetili su se svojih poginulih i nestalih suboraca koji su poginuli u najkrvavijim bitkama obrane Vukovara od srbočetničke i jna agresije, zapalivši svijeće i položivši vijence u sjećanje na sve one heroje koji nisu danas s nama…

4. Vukovarska bojna 3. Brigade ZNG-a osnovana je na Opatovcu poznatije “Opatovačka pustara” 15.06.1991.

Prvi zapovjednik je bio Stipan Radaš 15.06.1991. -15.08.1991. kada zapovijedanje bojnom preuzima Ivica Arbanas te na čelu iste ostaje sve do konačnog sloma obrane grada 18.11.1991.

Ova ratna postrojba formirana je na Opatovačkoj pustari 15. lipnja 1991. i prvotno je imala 165 boraca, no kasnije je njihov broj porastao na 306.

Kroz bojnu je prošlo ukupno 306 pripadnika od kojih je 85 poginulo što u direktnim borbama što poslije prilikom zarobljavanja i likvidacija od strane srbočetničkih i jna agresorskih koljača koji su ih mučki likvidirali! Svi preostali su bili izranjavani ili su završili u srpskim koncentracijskim logorima…

Inače 4. Vukovarska bojna 3. Brigade ZNG-a A-sastava je najelitnija postrojba koja je branila ne samo grad već cijelu općinu Vukovar!

Svim poginulima u obrani Vukovara i cijele Hrvatske neka je vječna slava i hvala a preživjelima od srca čestitamo njihov dan bojne!

Svim dragovoljcima i pripadnicima 4. Vukovarske bojne 3. Brigade ZNG-a čestitamo dan osnutka njihove bojne!

Hvala vam, jer na vašoj nadljudskoj borbi i žrtvi počivaju temelji Hrvatske države!!…

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.