Franciškoviću ukinute sve mjere opreza osim jednomjesečnog javljanja policiji

25.05.2023. 09:35:00

ZVONIMIR HODAK, odvjetnik Marka Franciškovića, koji je godinu dana proveo u istražnom zatvoru zbog optužbe za poticanje na terorizam, objavio je da su njegovom klijentu ukinute sve mjere opreza, osim obveze mjesečnog javljanja policiji, prenosi Priznajem.hr.

"Nakon dovođenja na sudska ročišta u lancima i jednogodišnjeg istražnog zatvora danas su na Županijskom sudu u Zagrebu Marku ukinute sve mjere opreza osim javljanja policiji jednom mjesečno. Činjenice su počele dominirat…", objavio je Hodak na Facebooku.

Marko Francišković je pušten na slobodu početkom studenog, pri čemu mu je izrečena mjera opreza u obliku zabrane pristupa internetu i obveznog javljanja policiji u Zadru.

Franciškovića se sumnjiči za poticanje na terorizam. Evo zbog čega je sve optužen:

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, dok se njegova supruga Lana i Natko Kovačević terete za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Sva trojica su optužena za djelovanje s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Francišković je optužen za niz djela koja obuhvaćaju period od 13. studenog do 1. prosinca 2021. godine. Tijekom tog razdoblja, on je sudjelovao u neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, koje su bile uvedene kako bi se suzbila pandemija covida, a ta djelovanja su se odvijala u više gradova.

Dodatno, Francišković je snimao videosnimke svojih nastupa na prosvjedima s namjerom njihove javne objave na društvenim mrežama. U tim snimkama je pozivao građane na mobilizaciju i nasilne napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura. Također je poticao na zauzimanje javnih objekata i upotrebu drugih nasilnih metoda s ciljem smjene demokratski izabrane vlasti, te je poticao na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Snimke su bile redovito objavljivane na internetu.

Važno je napomenuti da je Francišković, dok je bio u istražnom zatvoru, komunicirao sa svojom suprugom.

Kovačević je također optužen od strane tužiteljstva. Konkretno, tereti se da je zajedno s Franciškovićem sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju 28. studenog 2021. godine. Na tom okupljanju, također su pozivali građane na mobilizaciju i nasilne napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata te na druge nasilne metode s ciljem smjene vlasti. Također su poticali na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Uz prethodno navedene optužbe, Francišković i njegova supruga su također optuženi za postupanje zajedno i prema prethodnom dogovoru s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura. Ovo djelovanje se odvijalo u razdoblju od 16. do 22. prosinca u gradovima Zagrebu i Zadru.

Važno je napomenuti da je Francišković, iako već bio u istražnom zatvoru, koristio svoje pravo telefonskog kontakta sa suprugom. Tijekom tih telefonskih razgovora, on je diktirao javne pozive građanima "na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura", koje je njegova supruga potom javno objavljivala na internetu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Index.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.