FRANCUSKA MAJKA POTRESLA POSJETITELJE IZLOŽBE: Prepričala posljednji razgovor sa Jeanom

21.04.2022. 17:55:00

'HEROJI U RATU-PONOS U MIRU'

U organizaciji splitskog Muzeja Domovinskog rata u atriju Banovine, otvorena je multimedijska izložba Heroji u ratu – hrvatski ponos u miru ”Jean – Michel Nicolier i Thomas Crowley” koju će posjetitelji moći razgledati do 2. svibnja svakog radnog dana od 8 do 18 sati. Izložba je kombinacija edukativnih panoa, fotografija i video uratka ratnog puta Jean-Michela Nicoliera i Thomasa Crowleyja, piše Dnevno.hr .

Prisjećanja suboraca

Na otvaranju okupljenima se uvodno obratio Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu i autorica izložbe Petra Šimić, a o Jean Michelu Nicolieru i Thomasu Croeley govorili su njihovi prijatelji i suborci Ivan Vuletić i Damir Radnić.

Damir Radnić /Foto: Grad Split

“U srcu gradske administracije imamo priliku vidjeti emotivno ispunjenu izložbu koja svjedoči o nesebičnim ljudima koju su svoju ljubav prema bližnjima dali u zalog”,  kazala je povjerenica Vlade RH Mirna Veža i tom prilikom pozvala sugrađane da posjete ovu izložbu zajedno sa svojom djecom.

Emotivno prisjećanje Lyliane Fournier

Poziv roditeljima da povedu djecu na izložbu uputio je i zamjenik župana Stipe Čogelja, jer se , kako je rekao, kroz izložbu priča o dvojici sjajnih mladića koji su širili poruke mira, ljubavi i zajedništva.

Foto: Grad Split/Facebook

Naročito emotivan trenutak na otvaranju izložbe o stradalim herojima je bio govor majke Jean Michel Nicoliera, Lyliane Fournier koja je prepričavala svoje uspomene na zadnje trenutke i zadnji telefonski razgovor sa sinom koji je boravio u vukovarskoj bolnici. Ulje na platnu, portret s likom njezinog sina Jean Michela Nicoliera uručila joj je na kraju autorica, slikarica Julija Stapić.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Grad Split/Facebook

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.