FRANCUSKI IZBORI Belgijci i Švicarci objavili rezultate izlaznih anketa: Emmanuel Macron i Marine Le Pen u egalu!

10.04.2022. 18:52:00

Lijevi populist Jean-Luc Melenchon, koji se nadao drugom krugu, osvojio je 19 posto glasova

Belgijski i švicarski mediji objavili su rezultate izlaznih anketa izbora u Francuskoj i prema njima u drugi krug ulaze Emmanuel Macron i Marine Le Pen. Ono što je zanimljivo, Macron i Le Pen su u potpunom egalu, oboje imaju 24 posto. Lijevi populist Jean-Luc Melenchon, koji se nadao drugom krugu, osvojio je 19 posto glasova, a Eric Zemmour je uzeo samo osam posto.

Rezultate izlaznih anketa objavljeni su samo u Belgiji i Švicarskoj, budući da bi u Francuskoj to znači kršenje izborne šutnje.

U prvom krugu sudjeluje ukupno 12 kandidata.

Les résultats à 18h : attention, il s'agit là de résultats issus d'un premier sondage sortie des urnes

Le direct : https://t.co/tmJjQwqgGk#presidentielles2022 #JeVote #RadioLondres @lalibrebe pic.twitter.com/2EHs9R9CTR

— La Libre (@lalibrebe) April 10, 2022

Francuska izborna kampanja bila je zasjenjena ratom u Ukrajini. Gotovo nijedna poruka u kampanji nije odjeknula među glasačima, a mnogi su kandidati percipirani kao slabi, što povećava strah od slabog odaziva birača.

Prema nedavnim istraživanjima do 30 posto građana moglo bi ostati podalje od birališta.

Francuski predsjednik ima dalekosežne ovlasti i obnaša dužnost pet godina. On je moćniji od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući utjecaj na sudbinu zemlje.

Ishod izbora također je važan za Europu u cjelini.

Liberalni centrist Macron smatra se daleko lakšim i pouzdanijim partnerom od Le Pen ili Melenchona, s kojima je blisku suradnju teško zamisliti zbog njihovih ponekad radikalnih stavova.

Biračka mjesta u Francuskoj otvorena su do 19 sati, a ponegdje i do 20 sati. Zbog vremenske razlike na nekim se francuskim prekomorskim teritorijima, primjerice na Karibima, glasalo već u subotu.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Nicolas Tucat

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.