GABRIJELA ŽALAC NA TAPETI, KNEDLA JOJ U GRLU! Svanuo ‘Dan D’ za bivšu ministricu, neke stvari će uskoro biti jasnije

22.03.2023. 11:00:00

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas raspravlja o osnovanosti optužnice protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac zbog trošenja europskog novca u aferi Softver.

Krajem prosinca prošle godine Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) podigao je optužnicu protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura.

Žalac je optužena za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

SMS poruke su zakonit dokaz

Sumnja se da je bivša ministrica tijekom 2017. i 2018. pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj suoptuženicima i njihovim tvrtkama, a optužena je i da je povećala procijenjenu vrijednost nabave te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave ponude.

Zbog tih radnji proračun EU je oštećen za najmanje milijun eura, dok je hrvatskom proračunu pričinjena šteta od gotovo 300.000 eura. Šimunac je, prema optužnici, nezakonito zaradio 2,1 milijuna kuna, Jukić nešto više od dva milijuna kuna, dok su njihove firme ostvarile nezakonitu zaradu od 3.508.628 kuna i 2.650.000 kuna.

Tužiteljica Tamara Laptoš je ranije rekla kako su prikupljene SMS poruke zakonit dokaz u slučaju bivše ministrice, a rekla je i kako su iz tog slučaja pokrenuti neki novi postupci.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.