Galić: Napadne li Rusija Ukrajinu, NATO i EU ne mogu odgovoriti vojnim napadom

25.01.2022. 20:12:00

Ukrajinsku krizu u Dnevniku N1 komentirao je vojni analitičar Mario Galić.

Komentirao je i izjavu predsjednika Milanovića koji je danas rekao da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u ukrajinsku krizu dođe li do njezine eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike. Hrvatska već sad nema vojnike u Ukrajini.

“Nema, nikad ih nije ni bilo niti će biti, barem ne u dogledno vrijeme”, rekao je Galić.

Što u slučaju eskalacije sukoba? Galić kaže da NATO ne može intervenirati u Ukrajini.

“Ne može biti zajedničke akcije u Ukrajini jer Ukrajina nije članica NATO-a i onda ne može NATO kao NATO djelobati unutar Ukrajine, mogu pojedinačno države. Amerikanci, Britanci, Kanađani već imaju manje snage u Ukrajini, ali uglavnom djeluju kao insturktori”, rekao je Galić.

O NATO se govori, kaže Galić, zbog zahtjeva Vladimira Putina.

“On govori ‘ja sam sve ovo izazvao da se NATO ne bi širio dalje na istok’. Prvi se misli na Ukrajinu, onda na Gruziju. Putin želi pismene garancije od Bidena da se NATO neće širiti i zbog toga se cijeli NATO spominje. Mislim da su šanse da dobije takve garancije nikakve”, rekao je Galić.

“Šanse za eskalaciju sukoba su, kako prolazi vrijeme, sve veće i veće. Putin je ušao preduboko i teško mu je izaći iz toga. No treba reći da ruski mediji ne inzistiraju previše na tome i ne dižu tenzije. Ali toliko nagomilati vojske, toliko dugo vrijeme… Ne sliči dobro”, dodao je Galić.

Dođe li do sukoba, to će biti kovencionalni rat.

“Mora biti konvencionalno. Postoji opcija direktnog vojnog napada, onda bi krenuli direktno na Kijev. Bez obzira kakav napad bio, dobit će istu rekaciju, sankcije, onda kad ideš, ideš u glavu, okupiraš Kijev smijeniš Vladu. Druga mogućnost je da se izazovu unutarnji nemiri u Ukrajini, to eskalira i onda Rusi kažu ‘eto, mi dolazimo spašavati Ukrajince koji se smatraju Rusima”, komentirao je Galić.

A kakva bi mogla biti reakcija? Ne vojna.

“Nato i EU ne mogu odgovoriti vojnim napadom. Jedino se Ukrajina sama može braniti”, rekao je Galić te dodao kako ne treba strahovati od 3. svjetskog rata

“Aako dođe do napada, najveći problem će biti kako će EU reagirati. Da budemo precizniji, Njemačka. Njemačka ovisost o dopremi plina nafte i ugljena iz Rusije je ogromna. Nagli prestanak dolaska plina iz rusije bi značio krah njemačke industrije”, rekao je Galić.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.