"GDJE SU PARE" Dva milijuna eura koje je Mladen Barišić donio Ivi Sanaderu u koferima ‘nestala‘ iz presude

17.10.2021. 09:33:00

Riječ je o dva kofera koji su, uz famozni sastanak u Vladi, postali svojevrsni simbol čitave afere

Dva milijuna eura koje je, prema tvrdnjama Mladena Barišića, 2009., neposredno prije ostavke na mjesto premijera, Ivo Sanader uzeo "radi plaćanja lobista za prijem Hrvatske u EU", "pravno" su iščezla iz predmeta Fimi-Media tijekom ponovljenog postupka.

Naime, zagrebački Županijski sud, a to je potvrdio i Vrhovni sud, zaključili su da je taj iznos Nevenka Jurak 2009. predala Mladenu Barišiću, međutim sudovi su zaključili kako ne postoji dovoljno dokaza da ih je Barišić dao Sanaderu.

Riječ je o famozna dva kofera, svaki s oko milijun eura, koji su na početku afere, uz famozni sastanak u Vladi s direktorima javnih poduzeća, postali svojevrsni simbol čitave afere. Upravo zbog nestanka navedenih 2 milijuna eura, za razliku od prve nepravomoćne presude koju je ukinuo Vrhovni sud, te druge koju je sada potvrdio, imovinska korist Ive Sanadera se smanjila s 15 milijuna i 275.000 kuna, na samo 275.000 kuna. Naime, o koferima s dva milijuna eura u predmetu Fimi-Media govorio je jedino Mladen Barišić u svojoj obrani.

"Između travnja i lipnja 2009. Sanader me nazvao i rekao da skupim što više novca iz Fimi-Medije jer mu treba za plaćanje lobista u Europskoj uniji. Pritom me tražio da skupim što više u eurima. Provjerio sam koliko ima novca u kasi u Carini te koliko Nevenka Jurak ima u Fimi-Mediji te zaključio da imamo cca. 2 milijuna eura. Taj sam novac u dva navrata odnio Sanaderu u Kozarčevu. Prvi put sam odnio 200.000 eura i 5 milijuna kuna, a drugi put oko 8 milijuna kuna", rekao je Barišić.

Kako je tekao slučaj

1) Uz sastanak u Vladi, na kojem je direktorima javnih poduzeća objašnjeno kako izvlačiti novac, koferi s novcem postali su simbol cijele afere

2) Mladen Barišić je svjedočio da je Sanaderu 2009., neposredno prije nego što je Sanader podnio ostavku, u njegov dom u Kozarčevu donio oko dva milijuna eura "za plaćanja lobista za prijem Hrvatske u EU"

3) Budući da nitko drugi nije mogao potkrijepiti i potvrditi Barišićev iskaz, protupravna korist za koju je Sanader osuđen smanjena je za 15 milijuna kuna te sada iznosi tek 275.000 kuna

Dijelom dokazano

Međutim njegov iskaz nitko od ostalih svjedoka niti okrivljenika nije potvrdio. Nevenka Jurak je rekla kako se sjeća samo kako je Barišić preuzeo 50.000 kuna za Sanaderove troškove putovanja u Ameriku.

Uskok je pak u svojoj optužbi i dalje tvrdio da je Sanader preuzeo i dva milijuna eura, no na ponovljenome suđenju na zagrebačkome Županijskom sudu, vijeće je zaključilo kako te tvrdnje nisu dokazane.

"Optužba je ostala kod tvrdnje da je Barišić iznos od 15.275.000,00 kn predao prvooptuženom Sanaderu. Sud smatra da je ta tvrdnja samo dijelom dokazana. Naime, za tvrdnju da je Barišić predao u dva navrata tijekom 2009. godine Sanaderu 15.000.000,00 kn u njegovoj kući u Kozarčevoj postoji jedino i isključivo iskaz Barišića", zaključili su.

Oduzeta imovina

S obzirom na to da se radi o nekonfrontiranom iskazu Barišića kojeg Sanaderova obrana u ni jednom stadiju postupka nije mogla ispitati, a isti na raspravi nije želio odgovarati na pitanja suoptuženika, nije bilo moguće isključivo na njegovu iskazu utemeljiti osuđujuću presudu.

Međutim, objektivno ovaj izostanak 2 milijuna eura Sanaderu nije ništa promijenio, jer su na njega primijenjene odredbe o proširenome oduzimanju imovinske koristi. Dakle, oduzeta mu je sva imovina koju nije mogao dokazati, pa bilo u njoj i ta dva sporna milijuna eura ili ne.

IMOVINA

Osiguranje Sanaderovih slika stoji 64 tisuće kuna

Samo u ovoj godini Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine platilo je 50.525,80 za troškove osiguranja i 14 tisuća kuna na ime troškova čuvanja umjetnina koje su oduzete Ivi Sanaderu.

Radi se o 12 umjetničkih slika, mahom ulja na platnu, među kojima su i djela Vlahe Bukovca, čija je ukupna procijenjena vrijednost iznosi 275.000 eura.

Nakon što nadležna tijela potvrde da predmetne slike postaju vlasništvo države, dodijelit će se na trajno čuvanje odgovarajućoj muzejskoj instituciji gdje će moći biti javno izložene. (Dušan Miljuš)

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Marin Dešković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.