General o iznenadnoj smrti vojnika na tjelovježbi: Pregledan je prije par mjeseci i bio je potpuno zdrav

20.09.2022. 20:10:00

Dodao je da se vojnik nije žalio ni na kakve poteškoće te da vježba nije bila naporna već je to bilo rekreativno trčanje.

Iz Ministarstva obrane RH oglasili su se oko iznenadne smrti vojnika koji je u ponedjeljak preminuo nakon rekreativnog trčanja.

General bojnik Boris Zdilar, pomoćnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo, iznio je za dnevnik.hr detalje o tragičnoj smrti pripadnika Oružanih snaga RH.

43-godišnji pripadnik Zapovjedništva za kibernetički prostor Oružanih snaga RH preminuo je u ambulanti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” na Črnomercu u ponedjeljak, nakon što mu je pozlilo poslije rekreativnog trčanja.

“To se dogodilo pred kraj radnog vremena. Naš kolega je bio na tjelovježbi. U vojsci je propisano da se zbog tjelesne spremnosti izvodi tjelovježba, zbog ukupnog godišnjeg ocjenjivanja” kazao je Zdilar.

“On se nakon tjelovježbe osjećao loše i zatražio je pomoć, odveden je u ambulantu, sat vremena su ga pokušali reanimirati, no nažalost nije bilo pomoći”, opisao je tragični trenutak.

“Kolega je pregledan prije par mjeseci”, rekao je. “Mi imamo svake tri godine periodične preglede djelatnika i bio je potpuno zdrav bez ikakvih ograničenja. Ne možemo sada govoriti o uzroku smrti jer je tijelo na sudskoj medicini i nismo još dobili nalaz, ali klinička slika ukazuje na akutni infarkt miokarda ili tromboembolijuemboliju pluća ili disekciju aorte“, kazao je Zdilar.

“To se nije vidjelo na prethodnom pregledu”, rekao je i dodao da se na periodičkom pregledu radi EKG te da, ako se pokaže neka sumnja, ide se na sve druge pretrage. Dodao je da se vojnik nije žalio ni na kakve poteškoće te da vježba nije bila naporna već je to bilo rekreativno trčanje.

“Za održavanje tjelesne spreme, oni trče koliko mogu. On je bio u kondiciji”.

“Nagle se smrti tako događaju”, kazao je Zdilar. “Mi uvijek radimo na preventivi kao bi ih zaštiti od ovakvih događaja”.

Izvor: novilist.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: P.N.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.