GENERALI O PROSLAVI OLUJE: ‘Kakva Glina? Neka se tamo slavi 8. kolovoza!’

08.06.2021. 15:57:00

Iako će Hrvatski generalski zbor upravo danas donijeti odluku o tome treba li se obljetnica VRO Oluje “premjestiti” u druge gradove ili će, kao i do sada, biti obilježena u Kninu, neki od generala već sada o tome imaju jasan stav.

Jedan od njih je predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac koji je u samo nekoliko dana “okrenuo ploču”. Mada je prethodno medijima izjavio kako proslava u ostalim gradovima “uopće nije loša ideja”, te kako je “Knin samo simbol propale države, no da se Oluja vodila i drugdje”, Miljavac je za naš portal rekao nešto sasvim drugo:

Miljavac promijenio mišljenje

“Oslobađanjem Knina poslana je strateška poruka, tada je slomljen centar ‘RSK’ i to je dalo vjetar u leđa nastavku akcije. Knin je, stoga, najsnažniji simbol Oluje, što ne znači da drugi dijelovi u kojima se vodila operacija nisu imali veću štetu, osobito na Banovini i u Lici”, kaže general Pavao Miljavac uz napomenu da je tamo zarobljen i cijeli jedan srpski korpus, zajedno sa naoružanjem. No:

“Napominjem da ne govorim u ime Hrvatskog generalskog zbora jer, podsjećam, o tome ćemo zajednički stav iznijeti tek danas na sastanku. Ali Knin je simbol pobjede u Oluji jer je tamo ‘obezglavljen’ neprijateljski politički i vojni vrh. Svaka drugačija odluka od ove je ‘politika'”, kaže predsjednik HGZ-a.

Rojs izravan: “Samo Knin”

Puno konkretniji bio je član HGZ-a, hrvatski general Ljubo Ćesić – Rojs, koji se do sada sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem slagao u gotovo svemu. Ali, ne i u ideji središnje proslave obljetnice VRO Oluja po ostalim gradovima:

“Obljetnica mora biti svečana, mora biti postrojavanje i mora biti u Kninu. Logično je da će građani slaviti i obilježavati pobjedu i po ostalim gradovima kao i do sada. Ali mjesto glavnog obilježavanja mora biti Knin!”, jasan je Rojs.

“Kada je Tuđman poljubio zastavu na kninskoj tvrđavi, rekao je ‘zastava ovdje znači dovršavanje djela uspostave neovisne hrvatske države’, pa time je sve rečeno! Kakva Glina? Tamo se može slaviti osmog kolovoza”, rekao je Rojs aludirajući na datum kada se generalu Petru Stipetiću predao kompletan 21. kordunski korpus Srpske vojske Krajine.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.