Glasali za opoziv Trumpa, sudit će mu za zlouporabu ovlasti!

19.12.2019. 08:09:00

Nakon što je zastupnički dom potvrdio optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan

Povijesno glasovanje provedeno je nakon cjelodnevne rasprave u kojoj su demokrati predsjednika nazvali prijetnjom američkoj demokraciji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Poncije Pilat osigurao Isusu više prava nego zastupnički dom predsjedniku.

Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika a 198 ih je bilo protiv.

House Speaker Nancy Pelosi speaks ahead of a vote on impeachment against President Trump on Capitol Hill | Autor: HOUSE TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: HOUSE TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nakon što je zastupnički dom potvrdio te optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja".

Dosad nijedan američki predsjednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Trump, koji je u trenutku glasovanja bio sa svojim simpatizerima u Michiganu odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u rujnu pokrenula predsjednica parlamenta Nancy Pelosi "lovom na vještice". Tijekom dana na Twitteru je postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku.

U sklopu rasprave nakon koje je uslijedilo glasovanje Pelosi je nazvala Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji. „Danas smo ovdje da branimo demokraciju za narod", rekla je Pelosi.

Bijela kuća je nakon glasovanja priopćila kako je uvjerena da će Senat osloboditi Trumpa. "Danas se u zastupničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti naše nacije”, stoji u izjavi glasnogovornice Bijele kuće Stephanie Grisham, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Izvor: 24sata/ Foto: Reuters/PIXSELL

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.