Glavaš na suđenju za ratni zločin iz 1991: Ne razumijem konstruiranu optužnicu

27.10.2021. 16:30:00

Izjašnjavanjem Branimira Glavaša kako ne razumije optužnicu, u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje ratnom čelniku sekretarijata za obranu i njegovim suoptuženicima za ratni zločin u Osijeku 1991. godine.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a kasnije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a, izjasnio se kako ne razumije činjenični opis optužnice te da smatra kako je optužnica ”najobičnija konstrukcija”.

”Smatram da kaznenom progonu moraju biti izvrgnuti svi oni koji su sudjelovali u ovom montiranom sudskom političkom procesu, od pojedinaca iz tadašnje političke vrhuške, DORH-a i MUP-a. Te stoga ponovno iskazujem da optužnicu ne razumijem”, stoji u Glavaševom dopisu kojeg je podnio u spis.

Glavaš je dodao da se ne može očitovati o krivnji jer ne razumije optužnicu, dok su se njegovi suoptuženici izjasnili kako nisu krivi.

Glavašev branitelj Filip Glavaš predložio je saslušanje svjedoka koji nisu bili ispitani tijekom ranijeg suđenja, a koje je u srpnju počelo iz početka zbog izmjene sudskog vijeća. Uz to, predložio je i ispitivanje novinara Ivice Šole kao svjedoka na okolnost pisma kojeg je bivši premijer Ivo Sanader iz zatvora poslao Šoli i u kojem navodi kako ima saznanja o pokretanju postupka protiv Glavaša.

Drugi Glavašev branitelj Veljko Miljević predložio je da se na okolnost ozljeda žrtava kao svjedoci ispitaju forenzički patolog Davor Strinović i toksikolog Zdravko Kovačević.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Dražena Kevrića će o prijedlozima Glavaševih i branitelja njegovih suoptuženika odlučiti naknadno.

Suđenje u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Novo suđenje nakon što je Glavaš po ukinutoj presudi već odradio većinu kazne u BiH

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je prošlog tjedna kaznenu prijavu koju je Glavaš u međuvremenu podnio protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka u slučaju ‘selotejp’ i ‘garaža’ Krunoslava Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u Osijeku u kolovozu 1991.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva jer je sa 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nije imao status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir, a ne ispijena kiselina.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je krajem svibnja Glavašu sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. nakon pravomoćne presude koju je ukinuo Ustavni sud oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović je pojasnio kako je donošenje odluke o vraćanju državnih odlikovanja tražio sam Glavaš, jer je formalno već pet godina neosuđena osoba. Dodao je da će, bude li Glavaš ponovno pravomoćno osuđen, morati nastaviti ono što je napravio bivši predsjednik Josipović kada je Glavašu oduzeo odlikovanja.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.