Glavna državna odvjetnica pozvana u Sabor: ‘Što čeka, pa stvari su sasvim jasne...‘

02.02.2023. 16:48:00

Oporbene stranke složne su u stavu da je Državno odvjetništvo već trebalo ispitati premijera

Oporbene stranke složne su u stavu da je Državno odvjetništvo već trebalo ispitati premijera Andreja Plenkovića čije se ime, kako kažu, spominje u prepisci dviju optuženica - Gabrijele Žalac i Josipe Rimac - iz afere softver, te njegove suradnika koji su se dopisivali s tadašnjih šefom Hrvatskih šuma posredujući, kako oporbenjaci tvrdi, pri zapošljavanju u toj javnom poduzeću.

Napominju kako je DORH već odavno trebao reagirati jer su njegovi istražitelji već dvije godine u posjedu poruka koje je uhićeni direktor Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić razmjenjivao s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem, ministrima Brankom BačićemDavorom Filipovićem i Marijom Vučković, glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem te predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frkom Petešićem.

Oporbeni stavovi gotovo su identični stavovima predsjednika RH Zorana Milanovića koji je jučer rekao kako komunikacija najbližih suradnika premijera Plenkovića s bivšim direktorom Hrvatskih šuma o kadroviranju u toj javnoj tvrtki treba imati pravosudni epilog i da je taj slučaj trenutno "najvažnija tema u državi".

- To mora ima svoj pravosudni epilog, jer to su dokazi. Dakle, to nisu nikakvi kompoziti, nikakve imaginarne kreacije, to se dogodilo - poručio je Milanović i ustvrdio da je na temelju takvih dokaza bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mjesecima boravio u istražnom zatvoru.

- To su protupravne radnje. Tužiteljstvo, odnosno Ured europskog javnog tužitelja očito priprema teren pa te poruke puštaju u javnost. Moram to reći, to je potpuno jasno. Jer to obrani nije u interesu - rekao je predsjednik.

Nezadovoljni radom Državnog odvjetništva, točnije nepostupanjem prema premijeru i njegovim najbližim suradnicima, oporbeni zastupnici prikupili su dovoljno potpisa kako bi već idućeg tjedna Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek morala doći prvo na sjednicu Odbora za pravosuđe, a potom i na plenarnu saborsku sjednicu. Formalno kako bi obrazložila godišnje izvješće o tradi DORH-a, a zapravo kako bi ju oporbeni zastupnici "rešetali" o akterima afere softver, te najnovije afere vezane uz zapošljavanje u Hrvatskim šumama.

Od Glavne državne odvjetnice oporbenjaci žele čuti zašto je dokumentaciju iz afere softver, kako kažu, držala u ladici sve dok taj slučaj nije preuzeo Ured europskog javnog tužitelja nakon čega je i došlo do uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac.

- Zahvaljujući medijima koji su objavili prepisku u aferi softver u kojoj se spominje AP, te prepisku premijerovih najbližih suradnika u aferi Hrvatske šume, Državno odvjetništvo imat će priliku za popravni ispit. Idući tjedan u Saboru će se morati itekako potruditi da objasne svoje postupanje, odnosno u ovom slučaju nepostupanje. Isprika koju su jučer dali da se radi o stotinama tisuća stranicama spisa u najmanju je ruku smiješna. Jer predmet koji uključuje ljude iz državnog vrha, najbliže suradnike predsjednika Vlade i njega osobno, mora imati prioritet. A s obzorom na to da u tim porukama nema bitne razlike u odnosu na ono za što se s pravom goni nekadašnji ministar rada Josip Aladrović za očekivati je da će DORH i u ovim slučajevima postupiti jednako kao i u Aladrovićevom slučaju - kaže Grbin.

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja od DORH-a traži akciju.

- Pozivam DORH na postupanje. Pozivam ih da pozovu premijera i njegove suradnike, jer stvari su sasvim jasne. Zbog istih stvari ranije je podignuta optužnica protiv ministra Josipa Aladrovića, Darka Horvata i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića. Mene su jučer HDZ-ovci otpužili da vršim pritisak na institucije, a ja im poručujem da su u krivu jer ja od DORH-a tražim samo ono što su i do sada radili u nekim drugim slučajevima. Za utorak u 9 sati sazvao sam Antikorupcijsko vijeće na koje je pozvana i Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek - rekao je Grmoja.

Zastupnica Marijana Puljak kaže kako je stav Centra da je AP iz afere softver, dakle premijer Andrej Plenković već trebao biti ispitan u DORH-u.

- Također, u najnovijoj aferi sa zapošljavanjem u Hrvatskim šumama treba ispitati sve premijerove suradnike koji se spominju u prepisci s tadašnjim čelnikom tog javnog poduzeća. A Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zbog nečinjenja je trebala dati ostavku - kaže Puljak.

Saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić poručila je kako "DORH sada ima konkurenciju".

- I sad prvi put vidimo razliku. DORH nije našao ništa za pokretanje postupka (u slučaju Žalac), a Ured europskog javnog tužitelja jest. DORH-u nedostaje hrabrosti, sami su se sveli na podružnicu - poručila je Benčić.

- Ovo više nije stvar HDZ-a, ovo je ugrožavanje samih temelja ove države. Misli li netko da je AP netko drugi osim Andreja Plenkovića? Treba li još dokaza nakon svega što smo vidjeli u najnovijem prepisivanju stranačkih uzdanica vezano uz zapošljavanje u Hrvatskim šumama? Dokazi su na svakom koraku. Zanima me jesu li ljudi svjesni koliko smo koruptivna i kompromitirana država i državni sustav? - poručio je lider Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Svi se, kaže, trebamo zapitati zašto je Plenković još uvijek na slobodi unatoč silnim dokazima.

- Njegova miljenica ministrica Žalac završila je u zatvoru isključivo zahvaljujući djelovanju europskog javnog tužitelja dok je DORH spavao, držeći te materijale u ladici više od dvije godine - poručio je Penava.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Marko Špoljar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.