GODINA OD POTRESA U kontejnerskom naselju požalili se da će umrijeti prije nego dočekaju obnovu, Milanović im gorko poručio: Izgradit će vam sportsku dvoranu

29.12.2021. 10:40:00

Predsjednik Zoran Milanović obilazi danas Baniju povodom godišnjice razornog potresa. Obilazeći kontejnersko naselje u Petrinji porazgovarao je s nekolicinom starijih građanki, a one su ga pohvalile da je on najpošteniji političar. Ipak, požalile su se da će prije umrijeti nego dočekati obnovu, na što se on gorko nasmijao i rekao da će im biti izgrađena sportska dvorana

Milanoviću su lokalni dužnosnici objašnjavali da je kontejnersko naselje napravljeno na Sajmištu, najvećem višestambenom naselju u Petrinji. Predsjednika je osobito začudilo što je stanovnica morala iseliti iz zgrade građene 1981. godine, relativno novije u odnosu na ostale stambene objekte u tom kraju.

Problem s kontejnerima je u tome što nisu imali adekvatne sanitarije, već su raspolagali samo čučavcima, zbog čega su neki stanari vlastitim mizernim sredstvima ugrađivali WC školjke.

S višestambenim zgradama problem su nove fasade, koje skrivaju pravo stanje stvari, kazali su Milanoviću, našto je on rekao da je isti slučaj bio i s njegovom susjedom u centru Zagreba koja je prije nekoliko godina 'stavila knauf', a još tada su joj u polušali rekli da će ga morati rušiti u slulaju potresa. I dogodilo se.

'Morala je razbijati knauf da vidi u kakvom je stanju zid', rekao je Milanović.

Milanoviću su rekli i da su prvu donaciju usmjerili u izgradnju vrtića, kako bi ljude zadržali u Petrinji.

Tijekom obilaska kontejnerskog naselja predsjednik je ušao u jedan kontejner, ali kamere ga nisu mogle slijediti unutra.

Predsjednik Milanović u Sisačko-moslavačkoj županiji obilazi mjesta stradala u potresu prije godinu dana: Sisak, Petrinju, Novo Selo Glinsko, Majske Poljane i Glinu. Tijekom boravka na potresom pogođenom području, Milanović će razgovarati sa čelnicima lokalnih vlasti i s građanima kojima su stanovi i kuće stradali u potresu, a još čekaju obnovu.

Obišao je stambenu zgradu stradalu u potresu u Sisku, a u Petrinji se susreo sa stanarima zgrade smještenim u stambenim kontejnerima u kontejnerskom naselju. Potom će posjetiti obitelj Norković u Novom Selu Glinskom, te obitelj Bjelajac u Majskim Poljanama.

U podne će se Milanović susresti s volonterima Chefs Club Croatia i nezavisnim volonterima iz Zagreba, Istre i Banovine te članovima Udruge DOBRO DOBRIM DoDo.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: S. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.