Gotov je koalicijski sastanak: Propao je pokušaj da se Čuraja stavi umjesto uhićenog Horvata. Traži se kandidat iz HDZ-a?

22.02.2022. 18:42:00

Nakon višesatnog koalicijskog sastanka u Vladi i dalje nije poznato tko će naslijediti ministra graditeljstva Darka Horvata koji je uhićen ove subote. Prema neslužbenim informacijama, propao je pokušaj Vlade da na to mjesto instalira Stjepana Čuraja, predsjednika HNS-a i državnog tajnika u Ministarstvu financija

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, kreće se u potragu za novim imenom, i to za nekim tko bi bio član HDZ-a.

Zagreb, 22. 2. 2022. – Dolazak članova vladajuće koalicije na sastanak.
Na fotografiji Radimir Čačić.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HSLS nije oduševljen

Neslužbeno se doznaje da ni HSLS nije oduševljen idejom da Čuraj bude novi ministar pa je pitanje što će napraviti, odnosno hoće li podržati ovaj prijedlog. “HDZ kao najveća stranka treba predložiti osobu koja ima iskustvo. To je najvažniji resor u zemlji kojim će prolaziti milijarde za obnovu”, neslužbeno se doznaje od izvora iz HSLS-a.

Martinčević: Premijeru je očito bilo neugodno

Saborska zastupnica Reformista, Natalija Martinčević, za N1 je komentirala neslužbenu informaciju da će Stjepan Čuraj biti nasljednik Darka Horvata u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovne.

“Premijer nas prije koalicijskog sastanka nije kontaktirao i rekao nam da bi novi ministar graditeljstva bio Čuraj. Očito mu je bilo neugodno. Dosad mu se nismo miješali u posao izbora ministara, ali ovo nije redovna procedura, nije vrijeme za političku zafrkanciju”, rekla je Martinčević.

Zagreb, 22. 2. 2022. – Dolazak članova vladajuće koalicije na sastanak.
Na fotografiji Milorad Pupovac.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
U petak će u Saboru glasati?

Reporter HTV-a Šime Vičević prati koalicijski sastanak te se javio u Dnevnik u podne. Rekao je da su u 14 sati predviđene izjave za medije, kada bismo mogli čuti tko će voditi Ministarstvo graditeljstva umjesto Darka Horvata.

– Neslužbeno sam doznao da se među potencijalnim kandidatima krije i ime Stjepana Čuraja, državnog tajnika u Ministarstvu financija i predsjednika HNS-a. U petak će u Saboru biti održano glasovanje i tada se očekuje da će novi ministar biti potvrđen. Nakon sinoćnje sjednice HDZ-a doznali smo da rekonstrukcija Vlade nije na stolu. Ne postoje informacije da se dužnosti razriješi ministar Josip Aladrović, kao ni potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Još jednom je naglašeno da je HDZ-u sporno to što informacije “cure” iz određenih institucija i da bi to trebalo istražiti. Oporba je oštra i glasna. Rekli su da su predali zahtjev za raspuštanje Sabora i da će se u četvrtak na sastanku oporbe razgovarati o opozivu trojice Vladinih dužnosnika – Aladrovića, Ćorića i Miloševića.

Zagreb, 22. 2. 2022. – Dolazak članova vladajuće koalicije na sastanak.
Na fotografiji Marijana Petir.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

O izboru novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine oglasio se i Radimir Čačić iz stranke Reformisti.

– Općenito govoreći, želimo da se poštuju neki kriteriji. Ovaj put ne samo mandatara, nego i kriteriji sposobnosti. Ne što se njemu čini, nego ono što jest. Čovjek koji je dokazani menadžer, pozna područje graditeljstva, gradogradnje i stanogradnje. Ako nam ponudi takvo ime, podržat ćemo ga bili u koaliciji ili ne. Ako nam ne ponudi takvo ime, nećemo ga podržati bez obzira gdje bili, rekao je Čačić.

Iz Vlade još nisu demantirali

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izgledni je novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, objavili su u utorak neslužbeno mediji, a iz Vlade te informacije nisu demantirali.

Stjepan Čuraj kao koalicijski partner HDZ-a s jednim saborskim zastupnikom aktualni je državni tajnik u Ministarstvu financija, a prije toga bio je saborski zastupnik.

Čuraj je pravnik i ekonomist iz Osijeka, a s građevinom nije imao puno doticaja, osim što je član Stožera za obnovu Banovine.

Do imenovanja novog ministra, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vodi državna tajnica Dunja Magaš.

Zagreb, 22. 2. 2022. – Dolazak članova vladajuće koalicije na sastanak.
Na fotografiji Darko Klasić.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
Petrov poziva na prijevremene izbore

Član Mosta Božo Petrov komentirao je situaciju u vezi s potencijalnom rekonstrukcijom Vlade i prijevremene izbore.

– Ono što je najpoštenije i jedino ispravno su prijevremeni izbori. Pozivamo i druge klubove da isto to naprave. Ako bude trebao poticaj, onda ćemo i skupljati potpise, naglasio je Petrov.

Kapulica: Rekonstrukcija Vlade trenutačno nije na stolu

Član HDZ-a Mario Kapulica jutros je gostovao u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” i rekao da se u ponedjeljak u HDZ-u na stranačkim tijelima razgovaralo o nasljedniku ministra Horvata, ali na predsjedniku Vlade je da objavi tko će to biti.

– Vjerujem da ćemo danas imati ime kandidata koji će doći pred Sabor da dobije povjerenje kako bi bio ministar. Uvjeren sam da će već danas taj čin biti i izglasan jer radi se o ministarstvu koje ima težinu i puno znači u ovim vremenima, rekao je.

Kapulica je istaknuo kako je HDZ-ova većina stabilna i neupitna, što su svi koalicijski partneri potvrdili.

– Rekonstrukcija Vlade trenutačno nije na stolu, rekao je sinoć potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u središnjici stranke tijekom sjednice Predsjedništva. Najavio je da će već ovog tjedna biti imenovan novi ministar u sektoru graditeljstva. Bačić je rekao i da, unatoč medijskim napisima, Vlada nema službene informacije o položaju ministra Josipa Aladrovića te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića unutar istrage DORH-a.

Inicijative za raspuštanje Sabora moraju dobiti 76 glasova

Saborski klubovi Mosta te lijevo-liberalnih stranaka odvojeno su predstavili inicijative da se raspusti Sabor, a da bi im to pošlo za rukom, inicijative treba podržati najmanje 76 zastupnika.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Izvorni autor: narod.hr/hrt/n1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.