Grabar-Kitarović: Pitanje demografije i povratka mladih u fokusu novog mandata

15.12.2019. 09:55:00

Rješenje onečišćenja zraka i stabilizacija poslovanja Đuro Đaković grupe, glavne su odrednice koje je Kolinda Grabar-Kitarović istaknula u subotu kao važan doprinos predsjedničkog mandata vezano uz Slavonski Brod, a u fokusu novog su pitanje demografije i povratka mladih u područja iz koji su se odselili.

"Pitanje onečišćenja zraka sam riješila u razgovoru s predsjednikom Putinom i svim ostalim dionicima. Đuro Đaković je od posebne važnosti za Hrvatsku. U petak su isplaćene plaće, još 60 radnika plaće će dobiti u ponedjeljak. Idemo zajedno s Vladom u restrukturiranje tvrtke. Riješit će se svi dugovi Đure Đakovića da bi mogao ući novi partner. U trećem koraku idemo u novu proizvodnju koja će Đuri Đakoviću i svim ljudima u ovom području omogućiti konkretnu zaradu", rekla je novinarima nakon predizbornog skupa u Slavonskom Brodu.

Dodala je da je jedna američka tvrtka zainteresirana za uspostavu servisnog centra za borbena vozila, ne samo vezano za Hrvatsku nego i za cijelo područje jugoistoka Europe. 

Na izbornom skupu u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić" Grabar-Kitarović je kao važan uspjeh u mandatu predsjednice države istaknula i odmicanje Hrvatske od "regiona" i vezanje uz središnju Europu kroz inicijativu "tri mora". Među svoje uspjehe uvrstila je proaktivnu politiku u smjeru gospodarske diplomacije.

Prema njezinim riječima, rezultat tog rada je oko 300 poslovnih ugovora sklopljenih između hrvatskih tvrtki čiji su je predstavnici pratili na državničkim putovanjima.

Na upit novinara Grabar-Kitarović je komentirala i česte napade dvojice glavnih protukandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore, te njeno povlačenja iz takve retorike. "Ja sam uvijek bila takva. Jučer Josipović, danas Škoro, sutra Milanović. Pa dokle će to tako, ne prema meni kao kandidatkinji, nego prema ženama općenito. Idemo razgovarati o programima, a ne svađati se", rekla je Grabar Kitarović.

"Ja vjerujem u HDZ, bila sam uvijek lojalna stranci. Stranka je bila uvijek uz mene i stajat će", odgovorila je na pitanje novinara "uzima li Škoro glasove iz HDZ-ovog bazena". Podsjetila je da je kao predsjednica države nije članica stranke i da traži glasove svih birača koji žele put rasta i napretka.

"Sada sam nestranačka osoba, predsjednica i mora biti, prema Ustavu. Tražim glasove svih hrvatskih državljana i svih birača koji žele put naprijed, put rasta, put napretka. A ne povratak na staro ili neke eksperimente. U glasove HDZ, koalicijskih partnera, nezavisnih i svih koji vjeruju u mene uopće nemam nikakve sumnje", rekla je Grabar Kitarović. Nije željela procjenjivati hoće li u Slavonskom Brodu osvojiti isti broj glasova kao i na prošlim izborima.

Tijekom predizbornog skupa Grabar-Kitarović se, govoreći o sljedećem mandatu, obratila u publici nazočnoj ministrici demografije Vesni Bedeković s kojom ju, kaže, čeka borba za povratak mladih u demografski opustošena područja Slavonije. O ovom problemu, podsjetila je, govorila je i prije dvije godine, a on nije samo problem Hrvatske, nego i EU koja ga je, uostalom, stavila na razinu potpredsjednika Europske komisije.

Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je u proteklom mandatu pokazala da zna, može i ne boji se voditi Hrvatsku. Predstojeći izbori su put kojim se usmjerava Hrvatska, a oni koji traže dodatne ovlasti za predsjednika, žele samo dodatnu moć za sebe, poručila je.

Grabar-Kitarović posjetila je danas Novu Gradišku i Davor gdje se družila s građanima. U Novoj Gradiški je zapalila svijeću podno spomen-poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te spomen-obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. 

(Hina)

Foto: FB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.