GRAĐANI OGORČENI! Nijemci se zgražaju zbog poskupljenja hrane: ‘Pogledajte što rade Hrvati!

12.03.2023. 16:12:00

U samo godinu dana u Njemačkoj je hrana u prosjeku poskupjela za 21 posto. Šećer je pokupio za nevjerojatnih 70 posto, jaja za 35, a kruh za 24 posto. Počeli su se uspoređivati s Hrvatskom i tvrde da je kod nas situacija, unatoč svemu, sada bolja.

Stanovnici Njemačke su ogorčeni i u strahu za vlastitu budućnost. Razlog za zabrinutost su cijene hrane, mnogi se pitaju kako će prehraniti svoju obitelj, prenosi Fenix Magazin.

Šećer je skuplji gotovo 70 posto, kruh 24,3 posto, a jaja 35,3 posto u odnosu na veljaču 2022. Cijene posebno pogađaju one koji već žive na ili ispod granice siromaštva. Podizanje cijena nije zaobišlo ni voće i povrće, brokula je skuplja za 41 posto nego prije godinu dana, a cvjetača za čak 61 posto.

Stanovnici Njemačke poručuju vlastim da se ne radi o dimljenom lososu i goveđem fileu, radi se o kruhu, maslacu i piletini, dakle najosnovnijim namirnicama. Pitaju se zašto su političari suzdržani povodom ovog pitanja.

– Nikada nisam doživio ništa slično u 20 godina Archea. Obitelji jednostavno ne znaju kako napuniti svoje hladnjake. Ne radi se o dimljenom lososu i goveđem fileu. Radi se o kruhu i maslacu, o sendviču sa sirom u školskoj torbi, kaže Wolfgang Büscher, glasnogovornik kršćanske organizacije za djecu i mlade Die Arche za Fenix Magazin.

Zamrzavanje cijena

U Francuskoj, pod pritiskom vlade, supermarketi su zamrznuli cijene za nekoliko stotina proizvoda do lipnja. Takva roba je označena naljepnicom: “Anti-Inflation”. Kućanstva s niskim primanjima dobivaju bonove za hranu. Ovo dodatno ljuti Nijemce jer je su cijene u Francuskoj porasle za 14,5 posto, što je za 7 posto manje nego u Njemačkoj.

Njemački mediji spominju i Hrvatsku pa pišu kako su u Hrvatskoj zbog vladinih mjera cijene osnovnih proizvoda poput suncokretovog ulja, mlijeka, šećera, piletine i svinjetine pale za 30 posto, što čini Hrvatsku boljom za život od Njemačke.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Fenix Magazin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.