Gradonačelnik Dumbović upriličio prijem za odlikovane pripadnike ratne Policijske postaje Petrinja

26.11.2019. 12:56:00

Nakon što je prošli tjedan Redom Nikole Šubića Zrinskog predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović odlikovala Policijsku postaju Petrinja, danas je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović u Maloj vijećnici Grada Petrinje zajedno sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb organizirao prijem za pripadnike ratne Policijske postaje Petrinja.

Tom prigodom gradonačelnik Dumbović kazao je: „Čestitam sve ono što ste odradili zadnjih godina, ali međutim, naš zajednički posao je bio najveći u Domovinskom ratu jer znamo da Policija, pričuvni sastav Policije je odigrao ogromnu ulogu i sve ono što je trebalo u Domovinskom ratu organizirati. To je bio temelj Domovinskog rata i na današnji dan, kada možemo reći hvala Predsjednici što je prepoznala upravo da naša Policijska postaja, svi policajci, pričuvni policajci su bili ovdje i dali jedan ogroman obol. Sigurno da se moramo sjetiti danas i onih kojih više nema, koji su iz rata izašli sakati, svi koji su ostavili i imaju u sebi traume. To su sve bile posljedice Domovinskog rata“, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović te još jednom podsjeća kako se na našim prostorima branila i stvarala domovina Hrvatska te da je ovaj prostor platio ogromnu cijenu u Domovinskom ratu.

„Ja se ovom prilikom zahvaljujem Predsjednici. Kada sam vidio da ste na Pantovčaku, onda je to ustvari bio ponos ne samo Vas, nego svih ljudi koji su prošli u Petrinji kroz Domovinski rat. Sa Policijom možemo reći, kao gradonačelnik, saborski zastupnik i hrvatski branitelji, sa svime onime što smo pokazali u Domovinskom ratu, mogu reći da pokazujemo i u miru. Tu sigurnost i garanciju imamo u kontinuitetu zadnjih 20 i više godina. To je za nas velika stvar. Vjerujem da ćemo kroz buduće generacije i kroz sve koji vide vas i nas, da ćemo im uvijek biti ona svijetla točka Domovinskog rata u kojem smo sa ponosom odradili svoj posao“, kazao je Dumbović.

Zahvalio se svima u ime cijeloga grada te je poručio kako su oni ponos Petrinje. Poželio je da i dalje budu trajna vrijednost i garancija boljeg života i bolje budućnosti Petrinje. Također je istaknuo kako je ovo priznanje vječita obveza za buduće generacije.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje je istaknuo kako niti jedna policijska postaja u Hrvatskoj nije dobila ovakvo priznanje.

„Put od kada se krenulo razgovarati za ovo odličje, do realizacije je trajao gotovo tri godine. Tri godine osporavanja, ignoriranja, tri godine razno raznih, pa i naših ovdje iz Petrinje, koji su to pokušali osporiti. Moram se zahvaliti prije svega ministru Davoru Božinoviću. Dok taj čovjek nije došao na mjesto ministra MUP-a, stajalo je sve na nuli. Kada smo čovjeku u Vukovaru prije dvije i pol godine rekli gdje je zapelo, on nije znao da je taj postupak pokrenut. Kada smo mu objasnili o čemu se radi odmah je pozvao svog savjetnika za ratnu policiju Josipa Mihaljevića i onda je to krenulo poprilično tempom, i opet je trebalo dvije godine do realizacije“, rekao je Dumbović koji se na podršci zahvalio i petrinjskom gradonačelniku Dumboviću.

Istaknuo je kako je prilikom uručenja ovog priznanja na Pantovčaku bilo rečeno kako je kroz Policijsku postaju Petrinja prošlo 69 djelatnih policajaca i 250 pričuvnih, od čega je 14 policajaca poginulo, a 23 njih je lakše ili teže ozlijeđeno, no Dumbović dodaje kako su te brojke još veće.

„Ono što je najvažnije za napomenuti, svi vi i oni koji nisu tu, ali su naša braća po oružju policajci, su isključivo dragovoljci, nitko vas nije tjerao, nitko vas nije dovlačio, niti ste čekali da netko kaže dođi Domovina je u opasnosti. Ja sam zadovoljan i teško je opisati osjećaje kada stojiš pred Predsjednicom, držiš barjak, kolike stvari prođu kroz glavu. Sjetiš se naših koji su poginuli, koji su umrli poslije rata. To je ono zlo što nosi rat, ali ovo nas koliko nas je ostalo, možemo biti zaista ponosni na sve to“, kazao je Dumbović te na kraju dodao kako svu tu povijest Ratne policije Petrinja treba zapisati i objediniti u jednoj knjizi jer se uloga policije u Domovinskom ratu stalno ignorira.“

Gradonačelnik Darinko Dumbović je navedenu ideju o pisanju knjige podržao, te je poručio kako im Grad stoji na raspolaganju.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.