Grlić Radman uputio poruku hrvatskim državljanima u Ukrajini: "Bilo bi dobro kad bi nas obavještavali..."

24.02.2022. 12:53:00

OŠTRA OSUDA INVAZIJE

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je pomoć Hrvatske Ukrajini, te otkrio detalje sastanka s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatske državljane da se jave hrvatskom Veleposlanstvu u Kijevu.

Počela je ruska invazija na Ukrajinu. Sa svih strana pljušte reakcije. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je pomoć Hrvatske Ukrajini, te otkrio detalje ranojutarnjeg sastanka s ukrajinskim veleposlanikom u Hrvatskoj.

"Izvijestio me je o stanju u Ukrajini. Primio sam ga u ranojutarnjim satima. Dvije zračne luke u Kijevu su uništene. Grad blizu poljske granice je bombardiran. Ubijeno je desetak civila i 40-ak vojnika. U ime Vlade izrazio sam solidarnost s ruskim narodom i najoštrije osudio invaziju". Kazao je kako se radi o kršenju sporazuma iz Minska, te najavio pomoć Hrvatske Ukrajini. 

Veleposlanstvo u Kijevu ostat će za sada otvoreno, rekao je. 

"Na izvanrednom vijeću u Parizu jedinstveni stav bio je taj da konzularna predstavništva ostanu. Naše veleposlanstvu u Kijevu ostaje. Što se tiče hrvatskih državljana, preporučili smo napuštanje Ukrajine, sada je zračni put obustavljen, ostaje još granični prijelaz prema Mađarskoj, ali on je zakrčen. Našim građanima je dostupno veleposlanstvo u Kijevu", kazao je. 

Na pitanje hoće li biti organizirane evakuacije naših državljana ako bude bilo potrebno, odgovara: "Svakako. 114 ih je bilo, bilo bi dobro kada bi nas obaviještavali o svom odlasku iz Ukrajine, na to nisu obavezni. Radit ćemo sve kako bismo osigurali njihovu evakuaciju u RH", kazao je. 

Napomenuo je i kako će Hrvatska imati empatiju prema izbjeglicama iz Ukrajine. 

Na pitanje o budućnosti NATO-a, kaže kako je riječ o vojno-političkom savezu i kako se niti jednoj zemlji ne može uskratiti pravo da uđe u savez. "Podržavamo politiku otvorenih vrata, svaka država koja to želi s potrebnom procedurom, je dobrodošla", rekao je. 

"Izražavamo veliku zabrinutost, ovo je napad na međunarodno pravo. Ugrožava se međunarodni, svjetski poredak. To su bile osnovne poruke veleposlaniku. Prenio sam mu poruku premijera Plenkovića", kazao je o sastanku. 

Kaže i kako se nije čuo s predsjednikom Milanovićem, a da ne zna je li se Plenković čuo s njim. 

"Razmjenjujemo o svemu informacije s našim partnerima. Što se tiče pomoći Ukrajini, to može biti financijska pomoć, tu je uključeno i Ministarstvo zdravstva, to može biti sve što je potrebno civilima. Za sada je 10-ak civila podleglo ozlijedama uslijed bombardiranja. Dakle, stojimo na raspolaganju", istaknuo je. 

Otkriva kakve bi mogle biti sankcije prema Rusiji. 

"Prvi paket sankcija je donesen, pa je bilo Izvanredno vijeće u Parizu, a večeras će na Vijeću biti govora o širim sankcijama prema Rusiji. Mi nemamo rezerve prema širem paketu sankcija prema Rusiji", rekao je zaključno. 

MVEP na Twitteru 

"Potičemo hrvatske državljane koji već nisu, da se jave hrvatskom Veleposlanstvu u Kijevu, kako bismo preciznije znali gdje se nalaze", stroji na Twitteru Ministarstva vanjskih poslova. 

Izvor: Dnevno.hr/Foto: DNEVNIK.hr

Izvorni autor: M.T./Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.