Grubori se obnavljaju, a gdje je zapela obnova kuća Hrvata iz Ervenika i gradnja spomena na zvjerski ubijenu obitelj Čengić?

04.09.2023. 16:08:00

Općina Ervenik u Šibensko-kninskoj županiji mjesto je masovnog smaknuća Hrvata pred kraj Drugog svjetskog rata. U vrijeme Domovinskog rata stravično je ubijena četveročlana obitelj Čengić. Danas u ovoj općini živi većinom srpsko stanovništvo. Kako doznajemo od anonimnog izvora, danas je u toj općini obnovljena većinom infrastruktura u mjestima gdje živi uglavnom srpsko stanovništvo. Obećana spomen kuća obitelji Čengić još uvijek nije izgrađena.

Općina Ervenik prema popisu stanovništva iz 2021. broji ukupno 789 stanovnika. S obzirom na masovna smaknuća Hrvata u Drugom svjetskom ratu, danas su to većinom Srbi kojih je 765, odnosno 96,96. Hrvata na području cijele općine je 16, odnosno 2,03. Načelnik općine Predrag Burza, kao i većina Općinskog vijeća su iz SDSS-a. Članica vijeća od 2013. – 2017. bila je i sadašnja potpredsjednica vlade Anja Šimpraga budući da je živjela u selu Radučić. 

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kažu da je na području općine Ervenik, modelom organizirane obnove obnovljena je ukupno 181 obiteljska kuća IV.-VI. stupnja oštećenja. Najveći broj obnovljenih kuća je u naseljima: Ervenik 100, Pađane 31, Mokro polje 24, Oton 16 i Radučić 10. 

Najveći broj objekata obnovljen je u razdoblju od 2003. do 2008. godine, a ukupni troškovi organizirane obnove iznose 28,6 milijuna kuna (3,8 milijuna eura).

Obitelj Čengić još nije dobila spomen-sobu

Što se tiče oštećenih objekata, iz Ministarstva kažu da je modelom isplate novčanih potpora za objekte I.-III. stupnja oštećenja popravljeno 135 obiteljskih kuća. Za to je utrošeno oko 1,8 milijuna kuna (240 000 eura). Za I. stupanj oštećenja novčana potpora iznosila je 5.500,00 kuna, za II. stupanj 15.000,00 kuna, a za III. stupanj oštećenja 22.000,00 kuna. 

Dodaju kako rješenja o pravu na organiziranu obnovu i novčanu potporu donosi ured nadležan za poslove obnove na razini županije te, ako se zaprime nova rješenja po navedenim modelima, bit će uključena u provedbene programe.

Kako tvrdi naš izvor neke kuće gdje žive Hrvati, a kojih je u Erveniku jako malo, još nisu obnovljene.

S druge strane Vlada se nedavno obvezala obnoviti kuće u Gruborima. Naime 2021. Vlade je donijela zaključak o revitalizaciji Grubora.

Do sada je dovršeno 10 obiteljskih kuća. Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 211 tisuća eura, kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić prije nekoliko dana u Gruborima.

U Domovinskom ratu javnost je potreslo strašno ubojstvo četveročlane obitelji Čengić: Drage (39) i Nevenke (32) te njihovih sinova Slobodana (11) i Gorana (5). Kako kaže naš izvor, kada je 2020. ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posjetio Ervenik obećao je izgradnju spomen-sobe mučki ubijenoj obitelji, no od toga još uvijek nema ništa.

Pitanje je do kada će Hrvati u određenim mjestima čekati i hoće li dočekati obnovu svojih kuća i sela nastradalih i velikosrpskoj agresiji.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Magdalena Bilkić/Foto: grad Benkovac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.