Guverner HNB-a Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa

17.10.2021. 18:22:00

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pojasnio je, na traženje premijera Andreja Plenkovića, svoju subotnju izjavu datu za Novi list o tome kako je moguć rast kamata na kredite s varijabilnom kamatnom stopom čak i do 20 posto

Podsjetimo, Plenković je danas zatražio od guvernera pojašnjenje spomenute izjave, ustvrdivši da građani 'ne moraju na prvi balun lupati najžešće'.

'U ovom trenutku je to malo vjerojatna opcija, ali trebaju ljudi biit svjesni i toga rizika. Ovo je tema o kojoj pričamo od 2015. godine. Tada smo s bankama razgovarali da počnu nuditi ljudima niže kamatne stope, da fiksiraju varijabilne kamatne stope. Došli smo u situaciju da su varijabilne pale na nekih 38 posto danas. Većina stambenih kredita ima zaštitu za cijelo razdoblje. Ranjivost stanovništva puno je manja nego što je bila prije pet-šest godina. Prosječno dospijeće stambenog kredita koji se danas daje je 21 godina dina. Ako imate zaštitu, što većina ima, kada i ako kamatne stope krenu rastu, da bi rata kredita mogla rasti 4,5 posto', rekao je Vujčić, a prenosi N1.

Mogućnost da se takva situacija uistinu i dogodi nazvao je 'najcrnjim scenarijem'. 'Ako bi se i realizirao rast od 20 posto, odnosio bi se na manju grupu potrošača. Ne vidim apsolutno nikakvog razloga za paniku', rekao je guverner.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot / Autor: N1

Izvorni autor: B.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.