Gvardiol četvrti najbolji mladi nogometaš svijeta! Ispred njega velike nade Barce i Dortmunda

26.12.2022. 10:25:00

Igrači se dijele po mnogim kategorijama, a među ball playing obrambenim igračima najbolji je upravo mladi hrvatski reprezentativac. To bi značilo da najbolje na svijetu među mladićima iznosi loptu iz zadnjeg reda

Švicarski nogometni institut (CIES) mladog je hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola (20) smjestio među pet najboljih mladih igrača na svijetu. U njihovu su analizu ušli svi igrači rođeni nakon 1. siječnja 2002. godine, piše 24sata.

Detaljno su razradili svaku od 20 kategorija te odabrali po deset najboljih na svijetu. Tako primjerice među bekovima nogometaše dijele na one koji su defenzivni, oni koji igraju u oba smjera i ofenzivni. Imali su i dodatne parametre u raznim kategorijama, a na kraju su ih vrednovali prema 'kapitalu iskustva' i procjeni vrijednosti.

Spomenuti 'kapital iskustva' njihova je procjena spremnosti igrača za nastup na velikoj sceni, a tu je mladi hrvatski stoper svrstan u samu elitu. Dobio je ocjenu 45.2 u spomenutom 'kapitalu iskustva', dok su ispred njega tri veznjaka. Radi se o engleskom reprezentativcu Judeu Bellinghamu (19) koji igra za Borussiju Dortmund te dvojcu iz Barcelone.

Gavi (18) i Pedri (20) prema Transfermarktu vrijede 90, odnosno 100 milijuna eura, a prema procjeni CIES-a, oni vrijede još nešto više. Tako primjerice kraj Gvardiola stoji cijena od 122.4 milijuna eura, Gavi je na 159.8, Pedri na 169.8, a Jude Bellingham na nevjerojatnih 211.3 milijuna eura. 

Igrači se dijele po mnogim kategorijama, a među ball playing obrambenim igračima najbolji je upravo mladi hrvatski reprezentativac. To bi značilo da najbolje na svijetu među mladićima iznosi loptu iz zadnjeg reda i sudjeluje u organizaciji napada.

Još su tri Hrvata među najboljih 200. Tu je Luka Sučić (20) koji se nalazi na šestom mjestu u kategoriji ofenzivnih veznjaka te je procijenjen na 20.4 milijuna eura. Zatim Hajdukov Stipe Biuk (20) na šestom mjestu najboljih lijevih krila te mu je vrijednost procijenjena na 5.9 milijuna eura i Roko Šimić (19) koji se prema CIES-u nalazi na četvrtom mjestu 'svestranih' napadača, a vrijednost mu je procijenjena na 3.1 milijuna eura.

Izvor: 24sata/Foto:Getty Images

Izvorni autor: PDN/24sata/Fabijan Hrnčić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.