Hajdukovci su razbili lokose i plasirali se u polufinale kupa

30.11.2021. 20:54:00

Hajdukovci su razbili lokose, ali derbi protiv Dinama mogli bi igrati bez jednog od najboljih igrača

LOKOMOTIVA - HAJDUK 3:6 (Pivarić 45+3, Dabro 59', Elez 90' - autogol / Krovinović 7', Atanasov 51', 66', Ljubičić 53', Livaja 57', Sahiti 90')

LOKOMOTIVA: Nevistić - Cipetić, Mersinaj, De Haas, Pivarić - Đira, Marić - Kačavenda, Hoxha (Od 71. Tuci), Goričan (Od 54. Dabro) - Kulenović (Od 71. Stojković)

HAJDUK: Kalinić (Od 63. Subašić) - Lovrencsics, Dimitrov, Elez, Melnjak - Atanasov (Od 71. Čolina), Fossati, Krovinović (Od 80. Katić) - Livaja, Biuk (Od 64. Mlakar) - Ljubičić (Od 72. Sahiti)

Izvještaj piše: Predrag Jurišić

Lako i prelako, kudikamo lakše nego što se to očekivalo, nogometaši Hajduka izborili su nastup u polufinalu Kupa, demoliravši Lokomotivu u Kranjčevićevoj i pobijedivši čak 6:3 (1:1). Iako je nakon prvih 45 minuta rezultatska neizvjesnost bila obilježje ovoga dvoboja, sve se iznenadno rasplelo u razdoblju od 51. do 57. minute, kad je Hajduk s tri pogotka došao do nedostižnih 4:1! U tih 360 sekundi Lokomotiva se apsolutno raspala, Hajdukovi su nogometaši lako dolazili u prilike, znali su ih materijalizirati i izrešetali su Nevistićevu mrežu.

Splićani su tako upisali četvrtu uzastopnu pobjedu i prepuni samopouzdanja u nedjelju dolaze u Maksimir. No, potpuno zadovoljstvo Splićanima je umanjila ozljeda kapetana i vratara Lovre Kalinića, koji je u 63. minuti morao napustiti travnjak. A Lokosi će do nedjeljnog domaćinstva Šibeniku "lupati glavom u zid" i tražiti odgovor na upit što se to dogodilo, zašto su se ovako izblamirali i odigrali najlošije ovosezonsko poluvrijeme u možda i najvažnijoj utakmici jeseni...

Početak dvoboja u Kranjčevićevoj pokazao je da ćemo gledati otvorenu utakmicu, u kojoj će se tražiti pogodak više. Najprije je zaprijetio Ljubičić, potom je i Đira zagrijao Kalinića, a već u 7. minuti Hajduk je došao do vodstva, Livaja Krovinović spretno su iskoristili pogrešno dodavanje De Haasa. Taj je pogodak, dakako, podario Splićanima i dodatno samopouzdanje, a "zamrznuo"je Lokose, kojima je trebalo 20-ak minuta da dođu k sebi i ravnopravno se vrate u igru.

U tih prvih pola sata, Hajduk je još dva puta zaprijetio, u oba je navrata to učinio Biuk, nakon solo-prodora s lijeve strane. No, lopte su nakon njegovih udaraca odlazile pokraj vrata Nevistića i rezultat se nije mijenjao.

Čekao se odgovor domaćina, u 23. minuti udarcem glavom s desetak metara preko vrata zaprijetio je Kulenović, ali nije to bila nikakva opasnost za Kalinića. Uspostavili su Lokosi ravnotežu, čak su na kraju prvoga dijela imali više loptu u nogama, ali bila je to jalova dominacija, bez okomitih ulaza, Hajduk je postavio defenzivni blok na 30 metara od Kalinića i lako je zatvarao sve prilaze svom kaznenom prostoru.

Istodobno su Splićani čekali pogrešku Lokosa, dočekali su je četiri minute prije odlaska na odmor, Lovrencsics je iskoristio Hoxhinu ležernost i tukao je s 14 metara iskosa, ali Nevistić je obranio taj udarac, a na "odbijancu" je De Haas bio brži od Ljubičića.

I kad je izgledalo da će gosti otići zadovoljniji u svlačionicu, u trećoj minuti sudačke nadoknade Lovrencsics je skrivio kazneni udarac prekršajem na Kačavendi Pivarić je preciznim udarcem s bijele točke izjednačio rezultat i sve vratio na početak...

Umalo su Lokosi već u 47. minuti poveli, ali Hoxha nije znao materijalizirati veliku pogrešku Dimitrova. A onda je uslijedio vatromet pogodaka, vidjelo smo čak četiri pogotka u razmaku od samo osam minuta, od 51. do 59. minute! Sretniji su tim nesvakidašnjim raspletom bili gosti, koji su nakon sat vremena igre vodili 4:2 i praktički su jednom nogom zakoračili u polufinale Kupa. No, prilikom obrane Dabrina udarca glavom, uoči drugoga pogotka Lokosa, ozlijedio se vratar Hajduka Kalinić, morao je napustiti igru, pa ga je na vratima zamijenio veteran Subašić.

Obrana Lokomotive bila je apsolutno razbijena, Atanasov je još jednom zabio pogodak, nakon kojeg je poskočila klupa Lokosa, burno protestiravši, smatrali su Lokosi da je Fossati napravio prekršaj na Điri prije dodavanja Atanasovu, čak je malo i zaiskrilo između domaće i gostujuće klupe, ali sve se brzo smirilo.

Svaka imalo ozbiljnija šetnja Hajdukovih igrača prema Nevistiću, predstavljala je opasnost za domaćeg vratara. Lokosi nisu izgledali kao momčad, stihijski su pokušavali smanjiti prednost Splićana, istodobno ostavljajući prazan prostor iza svojih leđa. Pa je tako i Mlakar u 71. minuti postigao pogodak, ali je bio poništen zbog zaleđa. Slovenski je napadač sedam minuta kasnije opet dobro tukao, no Nevistić je zaustavio tu loptu. Ali nije mogao obraniti Sahitijev udarac u 90. minuti, a u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Hajdukov srednji branič Elez svladao je svoga vratara...

Izvor: sportske.hr/Foto: Pixell

Izvorni autor: Predrag Jurišić / Foto: Luka Stanzl

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.