HDZ i dalje vodeći, Domovinski pokret bilježi pad: Sve više neodlučnih birača u novom istraživanju

21.10.2024. 09:41:00

U središnjem Dnevniku HTV-a predstavljeni su rezultati istraživanja političkih preferencija koje je provela "Promocija Plus" za HRT. Istraživanje je obuhvatilo 1.000 ispitanika u razdoblju od 15. do 17. listopada, a najvažniji rezultati predstavljeni su od strane novinarke Tatjane Munižabe. Najveća pogreška iznosi +/- 3,53%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Istraživanje je otkrilo kako političke stranke trenutno kotiraju kod birača:

  • HDZ: Početak trećeg uzastopnog mandata premijera Andreja Plenkovića obilježen je brojnim sukobima, no unatoč tome, HDZ ostaje prvi izbor birača s 27,5%. Rejting stranke pao je za samo 0,21% u odnosu na predizborno razdoblje.

  • SDP: Najjača oporbena stranka, koja je prošli mjesec dobila novog predsjednika Sinišu Hajdaša Dončića, bilježi blagi rast od 0,85% i završava listopad s 22,5%.

  • Možemo!: Ova stranka, koja se više vrednuje na temelju rada u Zagrebu nego na nacionalnoj razini, zadržava treću poziciju s 8,71%, uz neznatan pad od 0,27%.

  • Most: Unatoč padu rejtinga za 1,04%, Most ostaje iznad izbornog praga s 6,04%. Ispod njih je Domovinski pokret, koji je nakon izbora izgubio potporu i sada iznosi samo 3,1%, što ih čini najvećim gubitnikom među strankama.

  • Ostale stranke: Iza Domovinskog pokreta slijedi Radićev DOMiNO s 2,1%. Ostale stranke ispod izbornog praga, kao što su Centar (1,7%), IDS (1,4%), Odlučnost i pravednost (1,2%) te HSS (1,0%), bilježe minimalne promjene u popularnosti.

Tatjana Munižaba istaknula je da preostalih 13 stranaka iz ankete nema šanse približiti se 5%-tnom izbornom pragu. Nijedna od njih ne uspijeva doseći ni 2% potpore, a njihovo kretanje može se mjeriti samo u promilima.

Prema istraživanju, trenutna podrška neodlučnih birača iznosi 17,23%, što je povećanje od 4,23% u odnosu na prethodni mjesec. U sljedećem izdanju HRejtinga, očekuju se informacije o popularnosti kandidata za predsjednika ili predsjednicu države.

Izvor: HRT/Foto:video screenshot / HRT / HTV

Izvorni autor: PDN/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.