Hebrang za Direktno: Goldstein je potkapacitirani znanstvenik, zloupotrebljava svoj položaj da bi destabilizirao hrvatsko društvo

22.03.2021. 21:32:00

Posljednjih dana medijske stupce pune gosti Hrvatske radio televizije - najprije poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, a potom i povjesničar Ivo Goldstein koji je tijekom emisije "Nedjeljom u 2" branio Josipa Broza Tita te prozivao prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Što o Goldsteinovim izjavama misli te kako gleda da su u samo nekoliko dana osvanuli ovakvi intervjui na javnoj, državnoj televiziji za portal Direktno komentirao je Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva, načelnik Ratnoga saniteta, kasnije i ministar obrane, nekadašnji potpredsjednik HDZ-a, ali i jedan od Tuđmanovih liječnika.

Za komentar o tom gostovanju upitali smo Andriju Hebranga, ratnog ministra zdravstva, načelnika Ratnoga saniteta, kasnije i ministara obrane, nekadašnjeg potpredsjednik HDZ-a, ali i jednog od Tuđmanovih liječnika.

Na samom početku razgovora za portal Direktno, Hebrang je naglasio da "nikada, ali nikada ne gleda 'Nedjeljom u 2' jer je to provokativna emisija čiji je osnovni cilj da ubacuje nemir u hrvatsku javnost i politiku".

Izvorno, kaže nam, ne zna što je Goldstein govorio, ali pročitao je komentare te ustvrdio "da se Ivo Goldstein ne mijenja". Svoju tvrdnju potom je dodatno pojasnio.

"Potkapacitirani znanstvenik, ideološki izrazito lijevo i projugoslavenski orijentiran zloupotrebljava svoj položaj na Filozofskom fakultetu da bi radio istu tu stvar, a to je - destabilizacija hrvatskog društva".

Takve ljude, govori nam, koji krajnje objektivno i tendenciozno nastupaju u javnosti nikada nije pratio, a niti podržavao. "Jedino što mi je žao jest što mu se u medijima daje toliko važnosti jer to je upravo cilj njegove aktivnosti - da se ta negativna energija širi Hrvatskom koju nikada nije prihvatio", istaknuo je naš sugovornik.

'Nepojmljivo je da jedan intelektualac podliježe mržnji koju je naslijedio'

Potom smo Hebranga upitali zašto Goldstein ignorira Titove zločine, a koje zasigurno - kao povjesničar - mora znati, odnosno koji su njegovi motivi za ovakve istupe.

"Mislim da su motivi duboko usađeni u ideologiju i svjetonazor u kojem je on odgojen", započinje Hebrang pa nastavlja: "Znam da su njegovi roditelji bili vezani uz partizanski pokret od prvoga dana, što je u tim davnim okolnostima bilo sasvim razumljivo, ali je nepojmljivo da jedan intelektualac podliježe mržnji koju je naslijedio kroz taj svoj odgoj".

Svaki znanstvenik, pojašnjava, mora biti objektivan i baratati činjenicama. "Goldstein je očito i suviše lijen da posegne za literaturom i da prati ono što se događa", rekao je Hebrang.

Potom je dodao kako će spomenuti samo jedan detalj. "Vidim da se obrušio na akademika Reinera zato što je član udruge 'Macelj 1945'. Kada bi bio pravi znanstvenik, onda bi 'drug Goldstein' posegnuo za literaturom pa bi vidio da je na Macelju počinjen najveći pokolj i da su velikim dijelom ubijeni civili - naravno i žene i djeca- ali da su tu pobijeni i vojnici koji su bili razoružani. Dakle, pod međunarodnom pravnom zaštitom", govori nam Hebrang pa nastavlja:

"Isto tako, znao bi da je tamo i najveći grob. Tamo smo pokopali 1263 vojnika i civila, metkom u potiljak ubijena, razoružana. Taj najveći hrvatski grob zahtijeva pijetet. Da je malo više proučio literaturu, vidio bi da je na Macelju još uvijek 13 tisuća neotkopanih posmrtnih ostataka i da je udruga Macelj osnovana upravo za to da se tim žrtvama daje odgovarajući dignitet i pravo na grob".

No, kako se ne radi o ozbiljnom znanstveniku, dodaje, od Goldsteina ne očekuje dublje poznavanje ove problematike.

U kratkom vremenu na javnoj, hrvatskoj televiziji - Porfirije pa Goldstein

Na pitanje kako gleda na to da je u kratkom periodu na HRT-u osvanuo takav intervju, ali i onaj s Porfirijem u kojem je govorio o Stepincu, ali primjerice nije bilo govora o pjevanju četničkih pjesama, odgovorio je: "Nažalost na HRT-u postoji grupacija koja ne shvaća da je to državna televizija i da bi toj državnoj televiziji trebao osnovni cilj biti državni prosperitet".

Podrivanjem javnosti, kaže nam Hebrang, dovode u pitanje državnu stabilnost "jer neprestano plasiraju neke vijesti ili neke ljude koji trebaju destabilizirati javnost".

"Nemam ništa protiv toga da svatko ima pravo doći na HRT, ali trebalo bi imati malo osjećaja da se - prije svega - izabere trenutak kada će se to napraviti, da se izabere ravnopravnost u raznim ideologijama pa čak i u vjerama i nacionalnostima kod gostiju, a ne da se daje prevaga na onu stranu koja izaziva velike prijepore", istaknuo je.

Tako, govori, državna televizija ne izvršava svoju osnovnu funkciju.

Kod privatnih televizija je, ističe, nešto drugo. "Njih mi ne plaćamo i oni imaju pravo raditi što hoće za svoje tržište. HRT se ne mora boriti za tržište jer dobiva milijardu i 300 milijuna kuna- što bi se reklo - 'padne im s neba' i uopće ne moraju razmišljati o tome što njihovi gledatelji traže i žele, nego - eto - s našim novcem provode svoju politiku koja apsolutno nije korisna državi u čijem je vlasništvu", zaključio je Hebrang razgovor za Direktno. 

Izvor: direktno

Izvorni autor: Lorena Šipek, FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.