Herman Vukušić prokomentirao predložene izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja

22.02.2021. 16:02:00

Poznati hrvatski  psihijatar Herman Vukušić na svojem  Facebook profilu prokomentirao  je najavljene izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima, a posebno se    osvrnuo     na to šta predložene izmjene donose braniteljima koji  boluju od PTSP- a.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

" DANAS MALO O PTSP-u I NOVOM ZAKONU O BRANITELJIMA????????????????????????
Najave predstojećih izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima već su izazvale lavinu reakcija poglavito sa lijeve strane političke i medijske scene, a neke od tih "komentora" ja osobno već desetljećima pratim zbog njihovog a priori negativnog stava spram braniteljske populacije.
Pa tako jedna ugledna novinarka optužuje ministra Medveda da će po novom Zakonu on "sam birati komisije" koje će ubuduće vještačiti stupanj tjelesnog oštećenja hrvatskih branitelja, a što se unatrag šest godina radilo u okviru Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (u daljnjem tekstu: Zavod).
Pri tome se prešućuje činjenica da su branitelji dvadeset godina prije Zavoda vještačeni upravo na način kako se to predviđa novim Zakonom.
A kada govorimo o Zavodu, stručnjaci koji tamo vještače u svojem su radu vođeni dokumentom koji se zove Uredba o metodologiji vještačenja Vlade RH (donešena za mandata Zorana Milanovića, u daljnjem tekstu: Uredba), koja je inače puna manjkavosti i nelogičnosti, čak do te mjere da na svojim listama sadrži i bolesti koje uopće ne postoje!
Stoga, kao što to obično biva kod nas, birokracija i dnevna politika diktiraju medicinskoj struci uzuse vještačenja, što se (opet!) najbolje vidi na primjeru post-traumatskog stresnog poremećaja, kolokvijalno zvanog PTSP.
Prvo, mali uvod: osnovna neistina koja se ovih dana plasira u dijelu medija jest da novi Zakon predstavlja "poplavu" novih ratnih invalida koji će zagušiti državni proračun.
Ne biste vjerovali, ali ovakove dezinformacije u ciklusima traju već skoro četvrt stoljeća, a u prilogu ove objave stavljam članke iz "Vjesnika" i "Večernjeg lista" iz rujna 1997. godine, gdje se govori o "poplavi PTSP-a" i "ugroženosti" državnog proračuna izdavanjima za branitelje.
Naravno, tada se vrlo brzo pokazalo da su prave činjenice daleko drugačije od novinarskih i političarskih promišljanja, što će biti slučaj i kod novog Zakona, jer znamo da se povijest u pravilu ponavlja.
(Inače, vrlo brzo ću, ovih dana, putem FB-a široj hrvatskoj javnosti predočiti dokaze koliko je ta priča o "gomilanju novih branitelja i lažnih invalida" netočna i društveno opasna.)
Da se vratim na PTSP: nadam se da će po novom Zakonu vještaci imati slobodu raditi ISKLJUČIVO po načelima medicinske i vještačke struke, te da će ukinuti apsurdna odredba iz spomenute Uredbe po kojoj rješenje o tjelesnom oštećenju temeljem PTSP-a MORA BITI PRIVREMENO TRI GODINE ???
Ovakova privremena rješenja onemogućavaju konzumaciju gotovo svih prava temeljem statusa HRVI-ja najmanje sljedeće tri godine, za koje vrijeme branitelj još tri do šest puta mora izaći pred vještačka povjerenstva.....
Početkom 2018. godine na adrese Hrvatskog psihijatrijskog društva, Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta i Nacionalnog centra za psihotraumu uputio sam upit o medicinskoj opravdanosti ovoga roka, jer je čista besmislica da netko tko se liječi i po dvadeset godina, ambulantno i bolnički, kada potvrdi svoj status HRVI-ja dobije privremeno rješenje !
Od svih navedenih stručnih institucija kojima sam poslao navedeni upit dobio sam odgovor koji se može sažeti u sljedećoj rečenici:
"NE POSTOJI STRUČNOG, MEDICINSKOG UPORIŠTA DA SE 25 GODINA NAKON RATA VJEŠTAČENJA OBAVLJAJU SA PRIVREMENIM ROKOM".
Toliko o "braniteljskim privilegijama".
A na koncu, prije mojeg najavljenog opsežnijeg teksta o PTSP-ovcima kao "lažnim invalidima", uputio bih javno pitanje svima onima koji tvrde da je PTSP izmišljotina:
Uz dužno poštovanje svakoj žrtvi traume, ako je Selma Hayek nakon više od petnaest godina iznijela svoje patnje uzrokovane seksualnim zlostavljanjem na setu filma kojeg je tada snimala, ne može li se to desiti i nekome kome su granate i meci zujali oko glave punih pet godina?"

Izvor: Herman Vukušić - fb/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: