Herojska 68. bojna Vojne policije obilježila trideset godina od osnutka

09.12.2021. 09:53:00

U povodu 30. obljetnice ustroja 68. bojne Vojne policije Osijek jučer je, u organizaciji Udruge veterana VP-a iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, odana počast svim poginulima kod spomen-obilježja u Kampusu. Ova je postrojba, kazao je Stipe Modrić, predsjednik Udruge, sastavljena od najboljih, ratovala u pet slavonskih županija, a sudjelovala je i u akcijama na slavonskom i posavskom ratištu te na južnom bojištu od Zadra do Dubrovnika i operacijama Zid, Feniks i Bljesak. Bojna je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog kao jedna od herojskih postrojbi HV-a, a dožupan Mate Lukić, kao maloljetni pripadnik te postrojbe, prisjetio se da je kroz postrojbu prošlo 1500 pripadnika, od kojih je 13 poginulo, a 102 su ranjena. Na obilježavanju su počast, osim izaslanika župana Anušića Mate Lukića, odali i izaslanik ministra Tome Medveda odnosno njegov pomoćnik Dinko Tandara, brigadni general Željko Ljubas kao izaslanik ministra Marija Banožića, Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, izaslanik gradonačelnika Ivana Radića, predsjednik Odbora za branitelje Jurica Tolj, biljski načelnik Željko Cickaj i Željko Mamić s predstavnicima općina Bilje, Čepin, Antunovac, Darda, Vuka i Vladislavci, predsjednik Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Ante Blažević s predstavnicima udruga članica KUBIS-a, ratni zamjenik zapovjednika 68. bojne VP-a umirovljeni bojnik Zvonko Jelić, te članovi izaslanstva Pukovnije Vojne policije Oružanih snaga RH: načelnik Stožera, zamjenik zapovjednika Pukovnije VP-a pukovnik Dejan Džidić i zapovjednik 3. satnije Pukovnije VP OS RH bojnik Perica Levačić.



- Čestitam svim pripadnicima Vojne policije 30 godina osnutka. Ovo je vrijeme kada su 1991. bili najžešći napadi na Osijek i okolicu. Ovdje sam s posebnim emocijama jer sam bio pripadnik ove postrojbe. Vidim kolege s kojima sam prošao mnoga ratišta - kazao je Lukić.

Izvor: glas.slavonije.hr/Foto: Gojko Mitić

Izvorni autor: Glas Slavonije

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.