HOĆE LI NA REFERENDUM O COVID POTVRDAMA MOĆI IZAĆI SAMO ONI KOJI IMAJU – COVID POTVRDE? Evo što kaže naš ugledni pravnik

21.12.2021. 16:46:00

Za sad još nije jasno hoće li referenduma o Covid potvrdama biti, ima li Most dovoljno potpisa, te hoće li Ustavni sud uopće odlučiti da građani o tako nečem smiju odlučivati na referendumu, ili je to nešto što se građane ne tiče. No bude li referenduma, postavlja se zanimljivo pitanje.

Naime, izborna mjesta, pa time i ona gdje se glasa na referendumima, su u pravilu u  javnim i državnim ustanovama – općinama, osnovnim školama, i na sličnim mjestima. A od prije nešto više od mjesec dana, točnije od 15. studenog, su za ulazak u sve državne i javne ustanove potrebne – covid potvrde. Drugim riječima, ako sve ostane kako je sad, ispada da bi vam za pristup referendumu o covid potvrdama trebala – covid potvrda.

Nazvali smo našeg poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka, i pitali ga je li to moguće, takav pravni apsurd. “Zanimljivo pitanje”, rekao je Hodak. “Po zakonu referendumu može pristupiti svaki građanin bez izuzetka, ako nije u stanju pristupiti glasačkom mjestu može se doći kući kod njega i uzeti glas. S te strane to ne bi smjelo biti moguće.  Ali znamo tko nam vlada, a tu je onda sve moguće, pa i to da će svi morati imati potvrde ili se testirati prije nego što pristupe biračkom mjestu. Moguće je da će postaviti hrpu uvjeta i tako ljude pokušati odvratiti od referenduma. Po sistemu “Nećemo te uhapsiti ako nemaš potvrdu, al ne smiješ nikud ići iz kuće”. Može se u školama glasovati za referendum a onda mogu reći, “morate imati potvrdu da idete u školu, može se podmetnuti tisuću kukavičjih jaja. A za ovu vlast se ne bi čudio da to i napravi, samo da onemuguće građane u njihovom ustavnom pravu na referendumsko odlučivanje”.

O tome hoće li u konačnici referenduma biti odlučivat će Ustavni sud, kojeg Hodak smatra grobljem isluženih HDZ-ovih političara, a ne onim što bi trebao biti – tijelo sastavljeno od vrhunskih pravnih stručnjaka, najboljih u državi.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.