HOROR U SPLITU: S nožem u ruci kružio parkom punim djece, OPIRAO SE UHIĆENJU

18.10.2021. 21:45:00

“72 sata bez kompromisa” ime je međunarodnog volonterskog projekta u sklopu kojega jedan vikend u listopadu voljni studenti, srednjoškolcii mladi ljudi svoje vrijeme daju na raspolaganje i tako zajedničkim snagama pokušaju napraviti neku promjenu u svojoj sredini. Simpatična je to pričica i gotovo je nemoguće povjerovati da se uz nju može vezati policijska intervencija, noževi ili pak uznemirani sudionici, a upravo to se prošloga petka dogodilo na splitskom Kmanu, piše Slobodna Dalmacija.

Prema riječima Anke Đikić, njegovateljice i edukatorice iz Udruge Anđeli, u blizini djece koja su u tom periodu bila na području parka na Kmanu pojavio se muškarac s nožem. Iako je situacija bila uznemirujuća, Đikić je posebno pohvalila policijske službenike Prve policijske postaje u Splitu koji su, kako kaže, reagirali u roku od pet minuta. Zabrinuta zbog mogućnosti da se to ponovi, u ponedjeljak ujutro je ponovno kontaktirala policijsku postaju odakle su joj otkrili kako se ne radi o izoliranoj prijavi jer je privedeni muškarac policiji poznat od ranije.

– Mlade cure (većinom srednjoškolke) s našom su dječicom imali razne aktivnosti, naravno uz pratnju nas, djelatnika, u parku pored Udruge. Primijetili smo čovjeka koji nas je okom pomno pratio, polunasmiješen.Sve bi to bilo u redu da se, nakon nekog vremena, nije približio, šetao oko nas, jako blizu djece. Tada smo kolegica i ja vidjele da nosi nož u ruci i to na udaljenosti od nas, svega metar i pol do dva. Snašli smo se, okupili djecu na jedno mjesto, pravili se kao da ništa nismo vidjeli i pozvali policiju.

Zbilja moram pohvaliti policiju, odnosno djelatnike 1. Policijske postaje Split, koji su došli doslovno u 5 minuta. Pretresli su ga, pronašli nož i priveli ga. Volontere smo umirili, djeca, Bogu hvala, nisu ništa ni primijetila. Sve nas je to uznemirilo, ne samo zbog naše djece s kojima smo redovito u parku, već zbog sve druge djece koja borave u, mislim, jednom od većih parkova u Splitu, a nisu uvijek pod nadzorom roditelja, uključujući mlađe i starije osnovnoškolce, opisala je ona na svojem Facebooku šokantan događaj.

– Jutros zovem Prvu policijsku postaju da vidim što je s dotičnim gospodinom i saznam da ima nekoliko prijava, različitih prekršaja, da je izveden pred sutkinju, koja ga je PUSTILA NA SLOBODU. Pitam se, po tko zna koji put, što je s hrvatskim sudstvom?! Treba li se dogoditi tragedija da bi se postupilo kako pripada???!!! Ja na ovo ne mogu ostatati prekriženih ruku. Meni je ovo strašno!

Da se razumijemo, ne želim ovim potaknuti linč na čovjeka, ali čovjek očigledno nije dobro, valjala bi mu se ukazati pomoć i/ili bi trebao biti smješten u instituciju kojoj pripada, a ne pušten na slobodu(da podsjetim ima nekoliko prijava različitih prekršaja!). Što mi, kao laici, možemo učiniti kako bismo se zaštitili od ovakvih nemilih događaja i uznemiravanja u našoj neposrednoj okolini te bližoj ili daljoj budućnosti? Ponavljam pitanje -treba li se dogoditi tragedija da bi se postupilo kako treba? Ne, tada neće biti kako treba, jer će biti kasno. Državo, sudstvo, ima li te”, zaključila je njegovateljica.

Upit su novinari Slobodne poslali i splitskoj policiji koja je potvrdila da se ovaj događaj uistinu dogodio neposredno prije prošlog vikenda te da je uhićeni muškarac dan nakon priveden na Općinski sud u Splitu.

– Dana 15. listopada 2021. godine oko 16.20 sati zaprimljenaje dojava kako u Splitu u Šibenskoj ulici muškarac šeta ulicom s nožem u ruci. Policijski službenici su po dolasku na mjesto događaja uočili osobu koja je odgovarala opisu iz dojave, a koja se kada je uočila policijske službenike, pokušala udaljiti.

Isti je uhićen uz uporabu sredstava prisile te doveden u prostorije policije. Tijekom kriminalističkog istraživanja od 49-godišnjaka je oduzet nož te manja količina marihuane. Zbog sumnje u počinjenje prekršaja opisanih u čl. 3 Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te čl. 8 Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana 49-godišnjak je uz optužni prijedlog priveden dana 16. listopada na Općinski prekršajni sud, odgovorili su, piše Slobodna Dalmacija.

Izvor: Priznajem.hr/slobodnadalmacija.hr/PDN/Foto:Slobodna Dalmacija / snimka čitatelja

Izvorni autor: Priznajem.hr/Slobodna Dalmacija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.