HORVAT SE IZ REMETINCA VRAĆA – U SABOR

21.02.2022. 18:02:00

Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je da će u utorak oko 11 sati u zatvoru u Remetincu prvi put razgovarati sa svojim branjenikom Darkom Horvatom, koji se tamo nalazi od subote kasno navečer nakon što mu je Krešimir Devčić, sudac istrage, odredio 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke koje USKOK treba ispitati u istrazi u kojoj Horvata tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

– S obzirom na to da nisam primio rješenje, ne mogu pisati ni žalbu, a na rješenje o provođenju istrage najvjerojatnije nećemo podnositi žalbu kako bi se što prije ispitali svjedoci. Ako želi, USKOK može već sada ispitati troje svjedoka, i prije nego što se riješi ta žalba, a to bi svakako moglo potrajati do 15 dana jer kad primimo rješenje, imamo rok od tri dana za žalbu o kojoj će odlučivati vijeće zagrebačkog Županijskog suda – rekao je za Jutarnji list odvjetnik Terešak.

Nakon dolaska u zatvor u Remetincu, njegov branjenik je zbog covid-mjera smješten na prijemni odjel u izolaciju, koju sada prolaze svi pritvorenici, pa ni Horvat nije izuzetak.

Terešak će zatražiti uvid u spis i tada bi mu trebali biti dostupni svi dokazi koji terete njegova branjenika, a svakako će najintrigantniji biti iskaz Ane Mandac, Horvatove pomoćnice koja je u petak tri sata iznosila obranu na optužbe USKOK-a da je ona bila ta koja je pomagala ministru Horvatu u zlouporabama.

Zasad, kako doznaje Jutarnji, nitko od svjedoka nije dobio poziv na ispitivanje u USKOK, ali ni itko od preostalih pet okrivljenika, među kojima su Boris Milošević, aktualni potpredsjednik Vlade, i bivši ministar Tomislav Tolušić. USKOK sigurno ima taktiku o načinu i vremenu pozivanja okrivljenika, no, s obzirom na to da je riječ o pritvorskom predmetu, to bi trebao učiniti što prije.

Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je u ponedjeljak Hini da priprema zahtjev kojeg će poslati u Sabor čim mu ga sutra potpiše Horvat čiji bi se saborski mandat trebao aktivirati nakon što to potvrde Mandatno-imunitetno povjerenstvo i zastupnici.

Smatra da bi Horvat mogao brzo biti pušten da se brani sa slobode jer je u istražnom zatvoru završio zbog opasnosti od utjecaja na trojicu svjedoka od ukupno 11 koliko će ih Uskok u odnosu na Horvata ispitati u pokrenutoj istrazi.

– Kad bi htjeli teoretski bi mogli ta tri svjedoka ispitati danas ili sutra i on bi mogao izaći vani, a realno to ovisi o njihovoj volji – kazao je odvjetnik, dodavši da je tražio istražitelje da ispitaju svjedoke a oni su mu rekli da će vidjeti.

Dok priprema zahtjev za aktiviranje Horvatovog saborskog mandata, odvjetnik očekuje pismeno sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora kako bi na tu odluku mogao podnijeti žalbu.

Za troje svjedoka koje Horvat osobno poznaje, odvjetnik je rekao da bi s njima mogao doći u kontakt, ali je on predlagao da mu se umjesto istražnog zatvora odredi mjera opreza zabrane približavanja. No, sudac istrage zagrebačkog županijskog suda to nije prihvatio.

Jednomjesečni istražni zatvor Horvatu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je na osobni zahtjev premijer razriješio dužnosti.

Uskok Horvata sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

No, Horvat je u subotu na ispitivanju u Uskoku odbacio krivnju za zloporabe položaja.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Damir SENCAR/ d

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.